Polonya'dakiNATO birliklerinin tatbikatlarından
NATO Doğu kanadını Rusya'yı caydırma amacıyla binlerce askerle takviye etmeye hazırlanırken, Polonya ve Estonya'ya altıyüzü aşkın İngiliz askeri gideceği açıklandı.
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon İngiliz askerlerinden oluşan 500 kişilik bir taburun Estonya'ya 150 askerin de Polonya'ya yollanacağını söyledi.
Fallon, NATO'nun Doğu kanadındaki ülkelerin "Rusya'nın sınırlarında büyük tatbikatlar yapması, hava sahaları üzerinde uçması" gibi faaliyetlerinden büyük tedirginlik hissettiklerini kaydetti.
İngiltere'den böylesi önemli bir güç gönderiliyor olması Britanya'nın referandumla AB'den çıkış kararı vermesi sonrasında sembolik olarak önemli görülüyor.
Kırım sonrası planRusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhakının ardından NATO doğu kanadını 4 yeni taburla takviye etme kararı almıştı. Bu son konuşlandırma da aslında bu plan dahilinde değerlendiriliyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
Ama bu, iki Almanya'nın birleşmesinden beri NATO'nun Rusya'yı caydırmaya yönelik olarak attığı en büyük adım olacak.
NATO liderleri Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya'ya toplam dört bin civarında asker konuşlandırılmasını resmen karara bağlayacaklar.
Buna karşılık NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile çatışma değil yapıcı diyalog arayışı içinde olacaklarını, Soğuk Savaş günlerine geri dönmeyi istemediklerini söyledi.
İngiltere jestiİttifakın genel sekreteri Jens Stoltenberg de açıklamasında bu noktaya vurgu yaparak, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış yönünde oy kullanmış olmasının, Avrupa'nın NATO ile ilişkilerini etkilemeyeceğini ve İngiltere'nin Batı askeri ittifakının kararlı bir üyesi olmaya devam ettiğini de kaydetti.
Cameron: İngiltere AB'den çıkarsa barış tehlikeye girerBritanya'nın Avrupa Birliği üyeliğinin halk oyuna sunulduğu Haziran ayındaki referandum öncesinde, AB'de kalmak isteyen politikacıların tezleri arasında, ayrılmanın ülke güvenliğini ve Avrupa barışını tehlikeye düşüreceği de vardı.