İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas'a, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşme önerdi.
Netanyahu, Abbas'a İsrail'le müzakerelere başlayarak "tek taraflı hamlelerle zaman kaybetmeme" çağrısında bulundu.
Başbakan Netanyahu, iki taraf arasındaki görüşmelerin New York'da yapılacak BM Genel Kurulu'nda başlayıp, Kudüs ve Ramallah'ta devam edebileceğini belirtti.
İki taraf arasındaki diplomatik diyalog yaklaşık bir yıl önce sona ermişti.
Aralarında ABD'nin de bulunduğu bazı ülkeler Filistin yönetiminin devlet olarak tanınma talebinin bölgedeki gerilimi artıracağını düşünüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türk meslektaşı Ahmet Davutoğlu'yla yaptığı görüşmede, bölgede arzu edilen sonuçlara yalnızca iki tarafın müzakeresiyle ulaşabileceğini söyledi.
Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas daha önce Netanyahu'yla görüşme isteğinde olduğunu belirtmiş, ancak İsrail ve ABD'nin karşı çıktığı, Filistin'in BM'de devlet olarak tanınması yönündeki çabalarından geri adım atmamıştı.
Gözlemciler, Netanyahu'nın çağrısının, Filistin yönetimi tarafından yürütülen BM'de tanınma sürecini durdurmayı hedefleyen bir hamle olduğu yorumunu yapıyorlar.
Dün New York yolculuğu öncesinde gazetecilerle konuşan Mahmud Abbas, üzerlerinde süreci durdurmaları yönünde "aşırı baskı" olduğunu söylemişti.
Mahmud Abbas, "BM'ye gitme kararı aldık, çünkü dolaylı olsun, doğrudan olsun tüm müzakereler, İsrail'in inadı yüzünden sonuca varmadı" diye konuşmuştu.
Önde gelen ülkeler, BM zemininde gerilim yaşanmasını önlemek amacıyla son dakikada bir uzlaşma paketi hazırlayarak Filistinlileri girişimlerinden vazgeçirmek istiyor.
Pazar günü, ABD, Rusya, AB ve BM'den oluşan Orta Doğu Dörtlüsü temsilcileri Filistinlileri ikna etmek için bir çerçeve çizmeye çalıştı.
Öneriler arasında Yahudi yerleşimlerinde inşaatın dondurulması ve müzakereler için belirgin hedefler konması bulunuyor.
BM'de gözlemci statüsünde temsil edilen Filistin Özerk Yönetimi, Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü de içerecek şekilde, 1967 sınırları doğrultusunda devlet olarak tanınmak istiyor.