GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Genç İşadamları Derneği'nin (GAGİAD) 5. Geleneksel Ödül Töreni'nde sunucu Kenan Işık ile Edebiyatçı Ali Dai arasında Nazım Hikmet polemiği yaşandı.
Tuğcan Oteli'nde düzenlenen GAGİAD 5. Geleneksek Ödül Töreninin sunuculuğunu sanatçı Kenan Işık yaptı. Moğollardan Cahit Berkay'ın müziğiyle başlayan ödül töreni sunucu Kenan Işık'ın Nazım Hikmet'in "Karayılan" şiiriyle devam etti. Kenan Işık'ın okuduğu Nazım Hikmet şiirinde Antep Savunması'nın sembollerinden Karayılan'ın ırgata ve tarla sıçanına benzetilen dizelerinin okunması polemiğe neden oldu.
Antep tarihi ve Antep Savunması'yla ilgili yazdığı kitaplarla tanınan Gaziantepli edebiyatçı yazar Adil Dai, "Yaşayan Tarih" dalında ödüle layık görüldü. AK Parti Milletvekili Fatma Şahin'in elinden ödülü alan Adil Dai, Nazım Hikmet'in "Karayılan" şiirine tepki gösterdi.
Yaşayan kişilerden Karayılan hikayesini dinlediğini ve bunu kitaplarına aldığını ifade eden Adil Dai, "Karayılan, Nazım Hikmet'in dediği gibi ne bir ırgat ne de tarla sıçanı gibi korkaktı. Karayılan bir aşiret reisiydi. Sarmısak Tepesi'nde göğsünden aldığı yarayla şehit düşen bir kahramandı. Canını verecek kadar yiğitti. Bunu belirtmezsem, içinizde çok sayıda talebem var, beni affetmezlerdi" dedi.
Araya giren sunucu Kenan Işık, Nazım Hikmet'in şiirindeki o dizeleri atladığını ve okumadığını öne sürdü. Adil Dai, "Oralarını okudunuz, burada dinlediğim için bunu açıklamak zarureti hissettim" diye konuştu. Kenan Işık da, Karayılan'ın kendi gözünde bir kahraman olduğunu belirterek, "O cümleleri çıkarttı mı Nazım Hikmet'e Karayılan'ı kim anlatmıştır, kim referans olmuştur kim bilebilir? Çok meşru referanslar değil" şeklinde konuştu.
Ödül alan Dai, son alarak salonda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere, herkesten özür dileyerek, şunları söyledi:
"Edebiyat öğretmeni olduğum dönemde, onun kitaplarını sakladık veya yaktık. Şimdi dünya tersine döndü, heykelleri dikiliyor. Benim konum o değil. Edebiyatta biz deriz ki, aldanma ki, şair sözü elbette ki yalan olur. Bu tamamen yalan. Bir tarla faresi gibi gösterilen o şiiri asla kabul etmiyorum. Hiçbir yerde okumadım ve okutmam. Onun yerine 'Ben Antepliyim Ağam' şiirini okurum."
Tören yaşanan bu polemikten sonra ödüllerin verilmesiyle devam etti.
Geleneksel GAGİAD Ödül Töreni'nde Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin kültür, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ekonomi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey kamu hizmetleri, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu öncü girişimci dalında ödül aldı.
Ahmet Korkmaz'ın eğitim, Mümtaz Tahincioğlu ve Erdal Kesen'in spor, Ali Erdemoğlu'nun endüstri, Duygu Erten'in çevre, Arif Erkin'in sanat, Timur Schindel'in turizm, Aleaddin Demircan ve Prof. Dr. Yılmaz Özyağan'ın sağlık, Erdal Sağlam'ın basın-yayın, Adil Dai, Abdullah Edip Çitçi ve Halit Ziya Biçer'in yaşayan tarihler ödüllerine layık görüldüğü törende, özel mansiyon ödülü AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'e, özel GİAD ödülü de Ercan Tutal ile İsmail Kavuncu'ya verildi.
Törene, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Ahmet Uzer, Mehmet Sarı ile davetliler ve çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.