ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da öğretmenler yönelik "şarkı çıbanı" konulu seminer düzenlendi. Doç. Dr. Mehmet Salih Günel, şark çıbanının Şanlıurfa'nın kenar semtlerinde sıkça görüldüğünü belirtti.
Şair Nabi Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerde konuşan İstanbul Dermatoloji Kliniği uzmanlarından Doç. Dr. Mehmet Salih Günel, öğretmenlere şark çıbanı hastalığını oluşturan sebepler, hastalığın belirtileri, ortaya çıkması ve tedavi yolları konusunda bilgiler verdi. Şark çıbanı vakalarının 1980'li yıllarda sıkça görülmeye başlandığını belirten Doç. Dr. Günel, hastalığın 2003-2004 yılları arasında artış gösterdiğini kaydetti. Vakaların 2005'te azaldığını ifade eden Doç. Dr. Günel, hastalığa tatarcık sineğinin sebep olduğunu bildirdi. Güneş görmeyen, havasız, ahırlarda barınan tatarcık sineğinin insanların açıkta kalan, yüz, el kol gibi yerlerini ısırmasıyla şark çıbanı vakasının ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Günel, "Isırılan bölgede önce sivilceye benzer bir kızarıklık ortaya çıkar. Ağrısız olan bu yara giderek büyük ve kabuklaşır. Zamanında tedavi edilmezse yüzde derin izler bırakır" dedi. Şark çıbanı vakalarının Şanlıurfa'nın kenar semtlerinde daha çok görüldüğünü, tatarcık sineği tarafından ısırılanların büyük bir bölümünü çocukların oluşturduğunu vurgulayan Doç. Dr. Günel, bu bölgelerde sağlıklı alt yapı bulunmamasının, evlerin ahırlarla iç içe olmasının hastalığın en büyük sebebi olduğunu kaydetti.
Hastalığın tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Günel, "Tatarcık sineği sokmasıyla küçük bir sivilce olarak başlayan vakada ağrı olmaz. Zamanında fark edilir, tedavi edilebilirse vücutta iz bırakmadan hastalık önlenebilir. Aksi takdirde ilerleyen vakalarda yapılan tedavilerde iz kalma riski olur. Öğretmen arkadaşlar, okullarında bu tür belirtiler gördükleri çocukları hemen ücretsiz tedavi yapılan Harrankapı Sağlık Ocağı'na yönlendirirlerse hastalıkla mücadelede ilerleme sağlanır" dedi. Şark çıbanı vakalarının önüne geçilebilmesi için hastalığın kaynağını kurutmak gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Salih Günel, kenar semtlerde alt yapı ve kanalizasyon sisteminin yeniden elden geçirilmesi, evlerle iç içe olan ahırların düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.