HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

OKS ve ÖSS'ye hazırlıkta son viraj

OKS ve ÖSS sınavlarına yaklaşık bir ay kala bazı adaylarda ders çalışma isteği pek kalmazken bazıları ise sınavın yaklaşmasıyla birlikte depara kalkma niyetinde. Uzmanlar ise, Öncelikle sınavın genel olarak ele alındıktan sonra kalan 30 günün planlamasını öneriyor.

OKS ve ÖSS'ye hazırlıkta son viraj

International Hospital'da görevli Psikolog Ferahim Yeşilyurt, adaylara son günleri nasıl değerlendirebilecekleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Geçmişi geleceği düşünmek yerine neler yapılabileceğine göz atılması gerektiğine dikkat çeken Yeşilyurt, "Öncelikle sınavı kafanızda genel olarak değerlendirin. Kalan 30 günü planlamaya çalışın. Bu planlama hem sınav kaygınızın artmasını engellemiş olacak hem de zamanınızı daha verimli biçimde geçirmenizi sağlayacaktır. 15 günlük bir süreyi konu eksiklerinizi tamamlamak ve test çözümü için ayırabilirsiniz. Kalan 15 günde ise test çözümü ve deneme sınavlarına ağırlık verebilirsiniz" önerilerini sıralıyor. Konu eksiklerini tamamlamanın öğrencilerin genellikle erteledikleri bir sorumluluk olduğunu belirten Yeşilyurt; "Oysa konu eksikleriniz devam ederken test çözmek hem verimsizdir hem de yanlışların çok çıkması nedeniyle motivasyonunuzu düşürebilir, Bu dönemde sınava psikolojik hazırlık yapmanız uygun olacaktır. Kalan süre için gerçekçi bir plan hazırlayın. Örneğin elinizdeki tüm kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda bu tüm soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Zamanınızı eksik olduğunuz konularda sorular çözme yönünde planlayabilirsiniz. Elinizdeki çözmek istediğiniz soruları ve sınava kadar bu soruları hangi günlerde bitireceğinizi belirleyin" dedi.

"DENEME SINAVLARININ SONUÇLARINI ABARTMAYIN"

Deneme sınavları sonuçlarının abartılmaması konusuna da değinen Yeşilyurt, "Bu sonuçlar sizin eksik olduğunuz konuları tespit edebilmek için yapılmaktadır. Morali bozmak ve 'bu gidişle bir şey yapamam' demek yerine 'eksik olduğum konuları tespit ediyorum' düşüncesiyle sınav sonuçlarını değerlendirin. Konu eksiklerini belirlediğinizde bunu telafi edecek zamanınızın olduğunu unutmayın. Eksiklerinizi deneme sınavlarında fark etmek ÖSS'de fark etmekten daha iyidir" şeklinde konuştu.
Adayın hangi bölüme gideceğinizi ve hangi okulu seçeceği konusunu sınav sonrasına ertelenmesini tavsiye eden Yeşilyurt, "Kalan süreyi daha çok sınav öncesi yapacaklarınız için değerlendirin. Sınav sonrasında karar vermek için yeterince zamanınız olacaktır. Mümkün olduğunca deneme sınavlarının kaçırılmamalı. Bu sınavlar sadece soru çözmenize değil, sınav ortamına fizyolojik ve psikolojik olarak da hazırlanmanıza yardımcı olur. Çünkü sınav anında uzun süre aynı sırada oturacak ve yemek yiyemeyeceksiniz. Bu alışkanlıklar sınav ortamında kazanılır" şeklinde konuştu.

"SORUYU BELLİ BİR ZAMANDA ÇÖZMENİZ ÖNEM KAZANMAKTADIR"

Evde test çözerken mutlaka zaman tutmaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Yeşilyurt; sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda soruyu çözmenizden ziyade soruyu belirli bir zamanda çözmeniz önem kazanmaktadır. Evde test çözerken süre tutmanız size bu alışkanlığı kazandıracaktır. Sınav esnasında öğrencilerin pek çok sorunla baş etmek zorunda kalıyor. Bu sorunlarla baş etmek için hazırlıklı olunmalıdır. Örneğin üst üste birkaç soru yapamadığınızda neler hissedersiniz? Neler düşünürsünüz? Bu durum sizi nasıl etkiler ve nasıl baş edersiniz? Bu durumun örneklerini girdiğiniz deneme sınavlarında bulmaya çalışın. Sınavda psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeniz sınav performansınızı çok yakından etkileyecektir."

Kaynak: İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler