ANKARA (ANKA) - CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul isimlerinin kısaltılması kararına tepki göstererek Bakan Nimet Çubukçu’ya “Türkiye genelindeki bin 305 okulda bulunan şehit isimleri de çıkarılacak mıdır?” diye sordu.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergesinde, 8 Aralık 2009 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan imzasıyla gönderilen yazıya göre bundan sonra okulların isimlerinde “Şehit, Prof, Albay, Gazi” gibi unvanlara yer verilmeyeceğini belirten Dibek, uygulamanın yeni açılacak okullarda uygulanacağının ifade edilmesine rağmen, 2006/ 2007 yıllarında “Şehit Jandarma Ersin Bacaksız Lisesi” olarak ÖSS kayıtlarında yer alan okulun tabelasında bugün “Şehit Jandarma” ifadesinin yer almadığını kaydetti. Dibek, Bakan Çubukçu’ya şu soruları yöneltti:
“Bakanlığınızın bu uygulamasının mühür imalatı sıkıntısı dışında başka gerekçeleri var mıdır?
Yazının bundan sonraki okullar için geçerli olduğu dile getirildiği halde neden Ersin Bacaksız Lisesi’nde uygulanmıştır? Bu uygulama ile açıklama bir biriyle çelişmemekte midir? Türkiye genelindeki bin 305 okulda bulunan şehit isimleri de çıkarılacak mıdır?
“Mühür imalatı sıkıntısı” iddiasıyla şehit vb. unvanları kaldıran bakanlığınız, aynı gerekçe ile ismi uzun olan okulların isimlerini de kısaltmak için bir çalışma yapmakta mıdır?
Genel müdürün açıklamasına göre okulda ismi bulunan şahsın unvanı içeride yazacaktır. Okul yazışmalarında hangi ismi kullanacaktır? Tabeladaki isim ile yazışmalardaki isim farklılığı karışıklıklara neden olmayacak mıdır? Tabeladaki isim resmi yazışma ismi de olacaksa, okulda ismi bulunan şehidin şehit olduğunu okulun içinde panoya bakanlar dışında kim bilebilecektir?”