HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Omurga ameliyatlarında yeni yöntem

Prof. Dr. Ufuk Aydınlı, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan "ejyonal anestezi tekniği" ile yapılan omurga ameliyatlarının, genel anestezi almasında sakınca olan yaşlı, ciddi solunum ve dolaşım sistemi hastalığı bulunan ve bir takım kas rahatsızlıklarına sahip hastaların daha konforlu ameliyat edilmesini sağladığını belirterek, genel anestezinin beraberinde getirdiği ameliyat sonrası uyku hali, bulantı, kusma, ağrı v.b. durumları da ortadan kaldırdığını söyledi.

Omurga ameliyatlarında yeni yöntem

Uzun yıllardır genel anestezi ile yapılan omurga ameliyatlarının "ejyonal anestezi"ile yapılmaya başlanması sonucunda, hastanın ameliyat sonrası hastaneden taburcu olma süresi kısalıyor, nekahat dönemi daha rahat ve hızlı geçiyor. Genel anestezi ile yapılan omurga ameliyatı sonrası taburcu olma süresi 5-7 gün iken, rejyonal anestezi tekniği ile bu süre 2 güne indiriliyor.

"AMELİYATLARDA KULLANMAYA BAŞLADIK VE ÇOK İYİ SONUÇLAR ELDE ETTİK"

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Rejyonal Anestezi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Aysun Yılmazlar, "ABD ve Fransa'daki bazı merkezlerde 10 yıldır omurga ameliyatlarında uygulanan rejyonal anestezi tekniğini, Türkiye'de Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde, omurga ameliyatlarında kullanmaya başladık ve çok iyi sonuçlar elde ettik. Bu yöntem ile hastalar ameliyat olurken tamamen uyanık kaldıkları için kendilerini ameliyat olmamış gibi hissediyorlar. Hastaların bilinçleri açık olduğu için yakınları ile iletişim halindeler. Dolaşım ve solunum sistemleri genel anestezi almadıkları için etkilenmiyor." dedi.

Rejyonal anestezi tekniği ile omurga ameliyatı olan hastaların daha çabuk ayağa kalkıp yürüdüğünü belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ufuk Aydınlı, genel anestezi ile ameliyat olan hastaların ameliyat sonrası uzun bir açlık dönemi yaşadığını fakat rejyonal anestezi alanların daha hızlı beslenme periyoduna geçtiğini ifade etti.

NASIL UYGULANIYOR?

Doç.Dr. Aysun Yılmazlar bu tekniğin uygulanma şeklini şöyle açıkladı:

"Uygulanan teknik spinal epidural anestezi adını verdiğimiz bir santral rejyonal anestezi tekniğidir. Bu teknikte omurga bölgesinden hangi seviyeden uygulanıyorsa o seviyenin birkaç omurga seviyesi üstünde ve altında tamamen his bloğu ve hareketsizlik yaratıyoruz. Bu işlemde başarılı olabilmek için bu yönteme özgü iğne, kateter ve lokal anestezik v.b. donanımlar kullanıyoruz. Ameliyat bölgesinde hissizlik ve hareketsizlik oluştuktan sonra hasta hiç ameliyat ağrısı duymadan ameliyat gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra epidural bölge dediğimiz yere de bir kateter yerleştirmek suretiyle hem anestezi süresini uzatabiliyor, hem de ameliyattan sonra oluşabilecek ağrıyı ortadan kaldırıyoruz".

Genel anestezi alması riskli olan bazı hastalar için bu yöntemin daha güvenilir olduğunu belirten Doç.Dr.Aysun Yılmazlar, bir takım kas hastalıkları bulunan yada yaşlı ve ciddi solunum, dolaşım sistemi rahatsızlığı bulunan hastaların genel anestezide kullanılan kas gevşeticileri almasında bir takım sakıncalar bulunduğunu ve böyle risk grubundaki hastalarda rejyonal anestezi kullanılmasının daha uygun bir yöntem olduğunu söyledi.

Uludağ Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Yılmazlar bu yöntemin bir deneyim işi olduğunu belirtirken, ne kadar çok uygulanır ve günlük uygulamalar arasına ne kadar çok girerse, genel anestezinin yerine geçerek seçilecek ilk yöntem haline gelebileceğini ifade etti. Uludağ Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ufuk Aydınlı, hastaların daha çabuk taburcu olmaları ile birlikte hastane, hemşire ve sağlık personeli yükünün azaldığını ve hastanın da normal yaşamıyla birlikte işine de daha çabuk dönebildiğini de sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler