HABER

'Önde gelen ekonomilerde gelir uçurumu derinleşiyor'

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, dünyanın önde gelen ekonomilerinin hemen hepsinde varlıklı ve yoksul kesimlerin gelirlerindeki farkın giderek büyüdüğünü bildirdi. Eşitsizliğin en büyük olduğu ülkeler arasında Türkiye de var.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, dünyanın önde gelen ekonomilerinin hemen hepsinde varlıklı ve yoksul kesimlerin gelirleri arasındaki uçurumun gittikçe derinleştiğini bildirdi.

Araştırmacılar inceledikleri 22 ülkenin 17'sinde, 1980'lerden 2008'deki mali krize kadar gelir eşitsizliğinin büyüdüğünü belirlediler.

OECD Araştırmasında gelir eşitsizliğinin en büyük olduğu ülkelerin Şili, Meksika, Türkiye ve ABD olduğu saptandı.

Almanya, Danimarka ve İsveç gibi geleneksel olarak eşitlikçi ülkelerde bile son dönemlerde gelir uçurumu büyüdü.

OECD, küresel olarak, nüfusun en varlıklı yüzde 10'luk bölümünün, en yoksul yüzde 10'luk bölümün eline geçenden 9 kat fazlasını kazandığını kaydetti.

İngiltere örneği

Gelir eşitsizliği en hızlı olarak İngiltere'de tırmandı; 2000 yılında doruğa ulaştı, sonra düştü ama şimdi yeniden yükselmeye başladı.

İngiltere'de nüfusun en zengin yüzde 1'lik bölümünün gelirleri, 1970'lerden bu yana iki kat arttı.

2008 Yılında İngiltere nüfusunun en varlıklı yüzde 10'luk bölümünün yıllık ortalama geliri 55 bin sterlindi. Bu, en düşük gelirli yüzde 10'luk kesimin ortalama gelirinin 12 katıydı.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Paris'te düzenlenen toplantıda raporu açıklarken, "Bu araştırma, ekonomik büyümenin getirdiği yararların, otomatik şekilde daha yoksun kesimlere de yansıyacağı şeklindeki varsayımları geçersiz kılmıştır." dedi.

Gurria, toplumun tüm kesimlerini sapsayan bir büyüme stratejisi geliştirilmezse, gelir eşitsizliğinin artmaya devam edeceğini kaydetti.

OECD, yaşanan durumdan son 30 yıldır istihdam piyasasında kaydedilen değişimleri sorumlu tutuyor.

Yetkililer, teknolojik gelişmelerin en yüksek ücretli kesime yaradığını; daha yoksul konumdaki çalışanların ise geçici, yarım-zamanlı veya düşük ücretli işleri yapmak zorunda bırakıldıklarını kaydediyorlar. Kendi işinde çalışanların da daha düşük ücretler aldıkları gözlendi.

Gerek ekonomik büyüme, gerekse durgunluk dönemlerinde benzer eğilim gözlendi.

OECD, ülke yönetimlerine, daha kaliteli işler yaratılması ve çalışanların becerilerinin geliştirilmesi için yatırım yapmaları çağrısında bulunuyor.

Angel Gurria, "OECD raporu, çalışanların yetenek ve becerilerinin geliştirilmesinin, artan eşitsizlikle mücadelede en güçlü araç olduğunu, açık bir şekilde ortaya koyuyor." dedi.

En Çok Aranan Haberler