HABER

'Önümüze getirilen Güney Kıbrıs olayı çirkin'

'Önümüze getirilen Güney Kıbrıs olayı çirkin'

NEW YORK - Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB sürecinin 1963 yılından bu yana sürdüğünü belirterek, gelinen noktada Türkiye'nin önüne "ilgisiz alakasız bazı maddelerin getirilmesinin" uluslararası diplomasi ahlakına sığmayacağını söyledi.

Erdoğan, "Uluslararası diplomaside kendimize bu tür çalımlar atarsak kendimize olan güvenimizi kaybederiz. Güvensizliği doğurmak çok yanlıştır ve özellikle son zamanda önümüze getirilen Güney Kıbrıs olayı çok çirkin bir olaydır" dedi.

BM devlet ve hükümet başkanları zirvesine katılmak üzere New York'ta bulunan Başbakan Erdoğan, Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nde bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasından sonra paneli sunan Joan E. Spero ve katılımcıların sorularını cevapladı.

Avrupa'da bazı ülkelerde yapılan AB anayasası referandumlarına ilişkin soru üzerine Erdoğan, özellikle Fransa ve Hollanda referandumlarının sonuçlarının Türkiye ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kaldı ki şunu çok açık söylemem lazım; Türkiye 1963'de başlayan bir sürecin sonucunda buraya gelmiştir. O zaman biz şunu soruyoruz AB üyesi ülkelere; Türkiye'ye karşı bu şekilde olumsuz davranacaktınız da niçin 1996'da Türkiye'yi Gümrük Birliği'ne aldınız? Niçin Helsinki'de Türkiye'yi aday ülke olarak kabul ettiniz? Niçin Türkiye'yi 2002'de Kopenhag Zirvesi'nde 'Şu siyasi kriterleri yerine getirmeniz halinde gecikmeksizin müzakerelere başlayacağız' dediniz? Türkiye bunları geceli gündüzlü çalışarak yerine getirdi. Yaptıktan sonra şimdi hala müzakere süreci başlar mı başlamaz mı, veya böyle ilgisiz alakasız bazı maddeleri Türkiye'nin önüne getirmek uluslararası diplomasi ahlakına sığmaz. Çok çirkin bir şey. Uluslararası diplomaside kendimize bu tür çalımlar atarsak kendimize olan güvenimizi kaybederiz. Güvensizliği doğurmak çok yanlıştır ve özellikle son zamanda önümüze getirilen Güney Kıbrıs olayı çok çirkin bir olaydır, çünkü biz Güney Kıbrıs'la ilgili olarak her şeyi ortaya koyduk."

Irak'ın demokratik bir düzen içerisinde toprak bütünlüğü ve siyasal birliğinin sağlanması konusunda Türkiye'nin ne tür bir rol oynayabileceğine ilişkin soru üzerine de Erdoğan, Türkiye'nin Irak'a yaptığı yardımlar hakkında bilgi verdi. Güvenlik güçlerinin eğitimi, altyapı çalışmaları, gıdadan enerjiye kadar çeşitli alanlarda lojistik destek sağlandığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kaldı ki bizim Irak halkı ile akrabalık bağlarımız var. Çok yakın ilişkilerimiz var. Hele hele kuzey Irak'la olan bağlar çok daha farklı bir boyuttadır. Tabii şu andaki PKK/Kongra-gel terör örgütünün kuzey Irak'ta yerleşmiş olması bizim bazı hassasiyetlerimizi gerektiriyor. Buna karşın ortak bir mücadeleyi her zaman yapıyoruz, başta ABD ile birlikte olmak üzere. Bu süreci de bu şekilde devam ettirerek, Irak'ı adeta terör örgütlerinin bir antrenman alanı olmaktan çıkarılması çabası ve gayreti içerisindeyiz."

En Çok Aranan Haberler