HABER

Ortopedik botlar düztabanlığı önlemiyor

Ortopedik botlar düztabanlığı önlemiyor

SAMSUN (İHA) - İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Pediatrik Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Selim Yalçın, ortopedik botların ayak gelişimini düzeltmediğini ve düztabanlığı önlemediğini iddia ederek, "Ortopedik botlar rahatsız, ağır, sert, zor giyilen, pahalı, temini güç, yararsız hatta zararlı ayakkabılardır" dedi.

Samsun'da düzenlenen "Pediatrik Ortopedide Güncel Yaklaşımlar" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Selim Yalçın, yeni yürümeye başlayan her çocukta geçici düztabanlık durumunun olacağına değinerek, ailelerin endişelenmemeleri gerektiğini söyledi. Geçici düztabanlığın küçük çocukların yüzde 90'ında görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Yalçın, "Bu durum bebek tipi yağ dokusunun cilt altında yerleşmesinden kaynaklanıyor. Çocuk yürüdükçe bu yağ dokusu ezile ezile kaybolacak ve çocuğun ayakları normale dönecektir. Halbuki ebeveynler yeni yürümeye başlayan çocuklarını görüp endişeleniyor ve doktorlar da hemen düztaban teşhisi koyuyor. Ortopedik botlara karşı hazır bir ilgi oluşuyor. Asistanken bu hataya biz de düşmüştük. Ortopedik botlar ayak gelişimini düzeltmez ve düz tabanlığı önlemez" diye konuştu.

Geçen yüzyıl sonunda Avrupa'da icat edilen ortopedik botların ağrı yapıcı özelliği bulunduğunu, çocuğun hareketini kısıtladığı gibi kaba-saba, sert ve çirkin pabuçlarla gezmekten dolayı psikolojisinin de olumsuz etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Yalçın, şunları söyledi:

"Çocuk ortopedik botlarla gezmekten dolayı bırakın yararı zarar görüyor. Bu arada ayak normal gelişimini sürdürüyor. Yürüdükçe kaybolan sözde düztabanlık karşısında da doktor veya ayakkabıcılar, 'Biz ortopedik bot verdik, onun için geçti' diyor. Bu bir aldatmacadır, pazardır. Ortopedik botlar rahatsız, ağır, sert, zor giyilen, pahalı, temini güç, yararsız hatta zararlı ayakkabılardır. Bunların hiçbir şekilde kullanımı yok."

Çocukların, hatta bütün insanların rahat ve esnek ayakkabıları tercih etmesi gerektiğini, ayakkabının hafif olmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, 10-12 kiloluk bir çocukta 750 gramlık ortopedik botun gülle etkisi yaptığını dile getirerek, "Bu çocuğun yaşayacağı psikolojiyi düşünün. Ayakkabının esnek olması lazım. İnsan yürürken, ayağındaki karmaşık eklemler birçok fonksiyon yerine getiriyor. Bu da ancak esnek pabuçla olur. Çocuğa 'ortopedik bot' denilen sert pabuçlar giydirildiği zaman ayak hareketleri bozuluyor. Ayakkabının kolay giyilip çıkarılması, ucuz olması önemli. Çocuklara esnek, piyasa malı pabuçlar giydirilmeli. Biz piyasa malı pabuçlarla 3 çocuk büyüttük, hiçbir sakıncasını da görmedik. Özellikle doktorlar düztaban şüphesiyle kendilerine getirilen çocuklara bizim asistanken yaptığımız gibi hemen 'ortopedik bot' yazmamalı" uyarısında bulundu.

En Çok Aranan Haberler