Akpolat, tüm dünyada ve Türkiye'de yüksek tansiyonun diğer adıyla hipertansiyonun önemli ve sık görülen sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından 2004 yılında yapılan bir araştırmada Türkiye'de hipertansiyon hastalığının görülme sıklığının yüzde 31.8 olarak saptandığını belirten Akpolat, Karadeniz Bölgesi'nde ise bu oranın yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydetti.
Hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Akpolat, "Hipertansiyonu olan hastalarda tedaviye uyumsuzluk önemli bir sorundur" dedi.
Ramazan ayının başlaması nedeniyle oruç tutan hipertansiyon hastalarına önerilerde bulunan Akpolat, bu hastaların oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.
Doktoru tarafından oruç tutmalarına izin verilen hipertansiyon hastalarının iftarda aşırı yemek yememeye dikkat etmelerinin şart olduğunu kaydeden Akpolat, Ramazan ayının ilk günlerinde yüksek tansiyona bağlı sağlık sorunlarının arttığına dikkat çekti.
Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerektiğini vurgulayan Akpolat, "Ramazan ayında oruç tutan hipertansiyon hastaları tedavilerine dikkat etmezlerse önemli sorunlarla karşılaşabilirler. İlaçların iftarda mı, sahurda mı alınması gerektiği mutlaka doktora sorulmalıdır. Eğer oruç tutmak hipertansiyon hastasını yoruyorsa bu durum da mutlaka doktorla paylaşılmalıdır" dedi.
Hipertansiyon hastalarının her zaman olduğu gibi ramazan ayında da tuzdan uzak durmaları gerektiğini vurgulayan Akpolat, iftardan sonra egzersiz yapmaya özen gösterilmesini, ayrıca ramazan ayında verilen kiloların daha sonradan alınmamasına dikkat edilmesini istedi.