HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oruçluyken kan verilir mi? Oruçluyken kan alınır mı? Oruçluyken kan vermek ve kan almak orucu bozar mı?

Ramazan ayında, orucu bozan eylemlerle ilgili pek çok sorunun yanıtı merak konusu olabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından orucu bozan eylemler ve durumlar detaylı bir biçimde incelenmiştir. Oruç ibadeti, yememek, içmemek ve cinsel birleşmeden uzak durmak anlamına geldiğin için, oruç esnasında bu tür eylemlerin orucu bozduğu düşünülür. Peki oruçlu tutarken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?

Oruçluyken kan verilir mi? Oruçluyken kan alınır mı? Oruçluyken kan vermek ve kan almak orucu bozar mı?

Ramazan ayında insanlar, oruç ile ilgili çeşitli soruların cevaplarını araştırmaktadır. Vücuda hiçbir şekilde gıdanın alınmadığı bu zaman diliminde, oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı sorusu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ramazan ayında pek çok kişi kan vermek ve vücuduna kan almak mecburiyetinde kalabilir. Ramazan süresince çokça merak edilen orucu bozan durumlar konusunda Din İşleri Yüksek Kurulu açıklama yapmıştır.

Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı?

Dini yükümlülüklerini tam ve eksiksiz bir biçimde yerine getirmek isteyenler, sağlık nedenleriyle kan vermek veya vücutlarına kan almak zorunda kaldıklarında kan almak ve kan vermek orucu bozar mı sorusunu sormaktadır. Oruçluyken kan verilir mi sorusunun yanıtı olarak; Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/15). Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Oruç tutarken kan vermenin orucu bozup bozmayacağına yönelik birbirine zıt iki farklı rivâyet bulunmaktadır. Bu rivayetler, Hz. Peygamber'in (S.A.S.) hayatından örnekle iki farklı olaya dayanmaktadır.

Birinci duruma göre, Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur” (Ebû Dâvûd, Savm, 28 [2367, 2370-2371]; İbn Mâce, Sıyâm, 18 [1680]) buyurmuştur.

İkinci durumda ise, Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivâyet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32 [1938-1939]).

Bu iki hadisi birlikte ele alan din bilginlerinin çoğunun vardığı sonuca dayanarak Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre:

"Birinci hadisi o dönemde hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır."

Oruçluyken kan almak orucu bozar mı?

Ramazan ayı içerisinde kişiler oruçluyken kan alınır mı sorusunun yanıtını da merak etmektedir. Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre; vücuda kan almak besin ve gıda almak olarak değerlendirildiği için orucu bozan durumlar arasında kabul edilir. Bu görüşe göre orucu bozulan kişi, orucunu kaza etmelidir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler