Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Klinik Şefi Doç. Dr. Sedat Demir, özellikle kalp damar sisteminin çok miktarda sigarayla yük altında kaldığını, bunun da ani kalp krizi, hipertansiyon krizleri, ani nörolojik felçleri beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. Doç. Demir, Ramazan ayının sigarayı bırakmaya vesile olacak en güzel ay olduğunu da ifade etti.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç Dr. Sedat Demir, iftarı sigara ile açan aşırı tiryakilerin bulunduğunu, önemli bölümünün de iftarı açtıktan hemen sonra gün boyu nikotinsiz kalmanın acısını çıkarırcasına üst üste sigara içtiğini kaydederek, "Gün boyu nikotin almayan vücuda yapılan nikotin yüklemesi 'balyoz' etkisi meydana getiriyor. Çünkü, gün boyu aç kalan vücutta kan şekeri önemli ölçüde düşüyor, bunun üzerine bir de hızla verilen nikotin ve diğer zararlı maddeler eklenince sert bir cisimle vurulmuş gibi baş dönmesine neden oluyor" dedi.
Orucun sigarayla açılmasının ya da peş peşe sigara yakılmasının ciddi sorunları beraberinde getireceğini anlatan Doç Demir, "İftardan sonra çaydan belirli bir süre sonra kademeli geçişle ilk sigarayı yakmalarını öneriyoruz. Aslında hiç içmemeleri daha iyi olur. Ramazan ayı sigarayı bırakmaya en güzel vesile. 14 saat sabredenlerin, birkaç saat daha içmemesi kendi sağlıkları açısından çok daha iyi olur. Sigarayı bırakmak için Ramazan ayında çok güzel bir ortam var" diye konuştu.
Demir, aç karına sigara içmenin ve peş peşe birkaç sigara içmenin ani kalp krizi, hipertansiyon krizlerini, ani nörolojik felçleri getirdiğini, damar yatağını etkilerken sempatik sistemi etkilediğini ve tansiyon yükselmelerine yol açtığını sözlerine ekledi.
(İHA)