ANKARA (İHA) - MTA Genel Müdürü Ali Kemal Işıker, yapılan araştırmada Doğu Anadalu Bölgesi'nde otuzun üzerinde aktif fay tespit edildiğini, bunlardan 25 adet fay hattının büyük deprem potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.
Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) Genel Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaptığı aktif faylarla ilgili araştırmasının sonuçlarını basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Devlet Bakanı Salih Yıldırım'ın da katıldığı toplantıda açıklamalar yapan MTA Genel Müdürü Ali Kemal Işıker, Anadolu'nun birbirine yaklaşan Avrasya- Afrika levhaları arasında yer aldığını kaydederek, "Bu genel tektonik hareketlere bağlı olarak ülkemizin Doğu Anadolu Bölümü sıkışarak yılda yaklaşık 10 milimetre kısalmaktadır. Karlıova batısında, Kuzey ve Doğu Anadolu faylarının arasında kalan Anadolu levhacığı ise yılda 2.5 santimetrelik hızla batıya doğru ilerlemektedir. Bu hareketler yerkabuğu içerisinde fay olarak tanımlanan kırılmalara yol açmaktadır" dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'nin aktif tektoniğini tetikleyen bir alan olduğunu belirten Işıker, yakın geçmişte yaşanan 1966 Varto, 1971 Bingöl, 1975 Lice, 1976 Çaldıran, 1983 Horasan-Narman depremlerinin bu bölgedeki aktif fayların önemine işaret ettiğini söyledi. Genel Müdürlük tarafından yapılan çalışmada bölgede otuzun üzerinde aktif fayın belirlendiğini ifade eden Işıker, bunlardan 25'inin büyük deprem potansiyeline sahip oldugunu belirtti. Işıker "Ayrıca bu bölgede yerbilimciler olarak deprem potansiyeli hakkında henüz ayrıntılı bilgi sahibi olmadığımız 600 kilometere uzunluğunda Güney Doğu Anadolu bindirmesi yer almaktadır" dedi. Işıker, faydaki deprem tehlikesinin daha ayrıntılı araştırılması amacıyla Genel Müdürlük tarafından 2002 yılında yeni bir araştırma projesini uygulamaya koyduklarını söyledi.
Devlet Bakanı Salih Yıldırım ise bilimsel araştırmaların önemine değinerek, "Bizim amacımız yapılan çalışmaları bir çatı altında toplamak. Hükümetimiz MTA çalışmalarının öneminin farkındadır. Bu nedenle teknik alt yapı ve donanımın güçlendirlmesi ve yenilenmesi yönünüde büyük destek vermektedir" dedi.
"7.0'DEN BÜYÜK DEPREM İÇİN AKTİF FAY SAYISI 21"
Konu hakkında bilgi veren MTA Çevre Jeolojisi ve Doğal Afet Araştırmaları Koordinatörü Ömer Emre ise Bingöl, Varto ve Çaldıran'da altı dereceden büyük deprem beklemediklerini kaydederek, Hakkari, Kahramanmaraş arasında ise büyük bir stresin biriktiğine dikkat çekti. Doğu Anadolu Bölgesi'nde 7.0'dan büyük deprem için aktif fay sayısının 21 olduğunu kaydeden Emre, 6.0'dan büyük deprem için fay sayısının ise 10 olduğunu belirtti. Bir gazeticinin olası bir depremde Bakü-Ceyhan boru hatları zarar görür mü? sorusuna Emre, "Buradaki aktif fay etütleri yapıldı. Bir sorun olacağını zannetmiyorum. Boru dizaynının buna göre yapılması gerekti" dedi. Bakan Yıldırım ise Marmara depremini hatırlatarak, Ford fabrikasının deprem politikasına uyarak zarar görmediğini söyledi. Yıldırım, "Öyle zannediyorum ki böyle bir tesis içinde bunlar gözönüne alınır" dedi Bakan Yıldırım, hükümetin deprem için yeterli kaynağı bulumadığının hatırlatılması üzerine, "Sadece Marmara- İstanbul için 1.5-2 milyar dolar kaynak bulunması gerekiyor. Bu kaynağın kısa zamanda bulunması zor. Hükümetin deprem konusunda istenilen düzeye gelmesi için herkesin katkıda bulunası lazım" dedi.