HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oyuncaklar "sağlık" kıskacında

Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çalışmaları kapsamında, 3 yaşından küçük çocukların ağızlarına almaları için yumuşak PVC'den üretilen oyuncaklar ve çocuk bakım eşyalarının bileşimlerinde yer alabilecek bazı maddelere sınırlama getirdi.

Oyuncaklar "sağlık" kıskacında

Sağlık Bakanlığı, AB mevzuatı çalışmaları kapsamında, Oyuncak ve Çocuk Bakım Eşyalarındaki Phthalatlar Hakkında Tebliğ hazırladı. Tebliğ, 3 yaşından küçük çocukların ağızlarına götürmesi muhtemel olan ve ağırlığının yüzde 0.1'inden fazlası phthalatlardan oluşan kısmen ya da tamamen yumuşak PVC'den üretilen oyuncaklar ile çocuk bakım eşyalarını kapsıyor.

AB Komisyonu, ithal ve üretim piyasalarının hazırlanması, Sağlık Bakanlığı'nın ise gerekli tedbirleri alması için söz konusu tebliğin 1 Ocak 2006 tarihinde uygulamaya konulması yönünde tavsiye kararı aldı. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Oyuncak ve Çocuk Bakım Eşyalarındaki Phthalatlar Hakkında Tebliği ile çocuk sağlığının yüksek düzeyde korunabilmesi için çocuk sağlığı açısından zararlı olan ya da zarar riski taşıyan, 3 yaşından küçük çocukların ağızlarına almaları için yumuşak PVC'den üretilen oyuncaklar ve çocuk bakım eşyalarının bileşimlerinde yer alabilecek bazı phthalatlara sınırlama getirildi.

Türkiye'de piyasalarda satılan oyuncakların büyük çoğunluğu ithal ve önemli bir kısmı Çin'den ithal ediliyor. 2004/9 sayılı CE İşareti Taşıması Gereken Ürünlerin İthalatına İlişkin Dış Ticaret Standardizasyon Tebliği gereğince ithal oyuncakların analizi Sağlık Bakanlığı adına Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılıyor. Tebliğin 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte phthalatların analizleri TSE tarafından yapılacak.

Ayrıca, Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER) de bu konuda bilgilendirilecek. Piyasada yer alan diğer oyuncakların ise Sağlık Bakanlığı denetim elemanlarınca piyasa gözetimi ve denetimiyle gerekli kontrolleri yapılacak. Türkiye, AB ülkelerinde şu ada mevcut olan uygulamayı uyumlaştırmakla yükümlü olduğu için Avrupa Komisyonu Tavsiye Kararını tebliğ haline getirdi. Türkiye, bu konudaki gelişmeleri takip ederek gerekli yasal düzenlemeleri yapmayı da planlıyor.

Express


En Çok Aranan Haberler