HABER

Özel öğretim kurumlarına yeni düzenleme

Özel öğretim kurumlarına yeni düzenleme

Ankara - Özel okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere, azami 1000 YTL tutarında devlet yardımı yapılmasını da öngören Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı, yarın TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülecek.

Tasarı, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler tarafından açılacak özel öğretim kurumlarına izin verilmesine, kurumların eğitim-öğretim, yönetim, denetim ve gözetimi ile yabancılar tarafından açılmış bulunan özel öğretim kurumlarının; eğitim-öğretim, yönetim, denetim, gözetim ve personel çalıştırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Tasarıya göre, bir kurumda öğretime başlayabilmek için kurum açma izni alınması zorunlu olacak. İzin başvuruları ilgili milli eğitim müdürlüğüne yapılacak.
Valilikçe açılması uygun görülen okullara ilişkin başvurular ise kurum açma izni verilmek üzere Bakanlığa gönderilecek. Kurum açma talebinin valilikçe reddedilmesi halinde, kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından taleplerinin reddine ilişkin işlemin tebliğinden itibaren on beş işgünü içinde Bakanlığa itirazda bulunulabilecek.
Kurum açma izni alınmadıkça, kuruma öğrenci kaydı yapılamayacak.

Kurum açma izni verilmesi, binanın kullanılış amaçlarına ve Bakanlıkça belirlenen standartlara uygun ve yeterli bulunmasıyla birlikte bazı şartların yerine getirilmesine da bağlı olacak. Kurumlara ad verilmesine ilişkin esaslar yönetmelikle belirlenecek.

Askeri okullar, emniyet teşkilatına bağlı okullar ve din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamayacak.
Özel öğretim kurumu açacak veya devralacak kişilerde, affa uğramış olsalar bile, yüz kızartıcı bir suçtan ya da kasti bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkum edilmemiş olma şartı aranacak.

Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunluluğu aranacak.

Yabancı okullar, Bakanlar Kurulu'nun izni ile yeni arazi edinebilecekler ve kapasitelerini en fazla beş misline kadar artırabilecekler.
Özel öğretim kurumu açma izni verilen kurumlarda, iki yıl içinde öğretime başlanılmaması halinde verilen izin iptal edilecek. Amacı dışında kullanıldığı tespit edilen kurumun, izni de iptal edilecek.

İhtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öğretmenler, haftada 30 saati geçmemek üzere özel okullarda ders verebilecekler. Bu öğretmenler, asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda görev alabilecekler.
Bu öğretmenler, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saatinin yarısı kadar ücretli ders verilebilecekler.

Özel okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemeyecek.

Bu kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen miktardan az olamayacak.

Özel okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere, azami 1000 YTL tutarında devlet yardımı

yapılabilecek. Bu tutar, her yıl Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak.

Okullarda okuyan öğrencilerin velileri tarafından okul ücretini karşılamak üzere alınan kredinin faizinin yüzde 50'sini geçmemek üzere belirlenen kısmı devletçe karşılanabilecek.

En Çok Aranan Haberler