HABER

Özel sektörün devleri ''Nükleer''i tartışacak

ANKARA (A.A) Türkiye'nin nükleer programının açıklanması gün sayarken özel sektörün 10 "dev" firması, yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda toplanarak konuyla ilgili görüş alış verişinde bulunacak.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler başkanlığında bir araya gelecek özel sektörün önde gelen firmaları, nükleer enerjiden yararlanma, nükleer santral yatırım modeli gibi konularda fikir alışverişinde bulunacaklar.

Toplantıya, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Akkök Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, GAMA Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit katılacak.

KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, daha önce çeşitli nedenlerle yaptığı açıklamalarda, nükleer santralı "ya özel sektörün kendisinin direkt" yapacağını veya "kamu-özel sektör birlikte yapacağını" dile getirmişti.

Bakan Güler, bunlar olmadığı takdirde ise üçüncü yol olarak nükleer santral yatırımının kamu tarafından üstlenileceğini, tercihlerinin ise özel sektör tarafından yapılması olduğunu vurgulamıştı.

NEREDEN NEREYE?

Türkiye'de elektrik üretimi amacıyla kurulması tasarlanan nükleer santrallerle ilgili ilk etütler 1967-1970 yılları arasında yapıldı. 1976 yılında Silifke'nin 55 kilometre batısında Akkuyu mevkii kuruluş yeri olarak belirlendi. 1980 yılı başlarında ikinci santral yeri olarak Sinop'un 20-25 kilometre batısındaki İnceburun mevkii seçildi.
1986 yılının Nisan ayında meydana gelen Çernobil nükleer santral kazasının yarattığı olumsuz ortam dolayısıyla Türkiye'de nükleer santrallerle ilgili tüm çalışmalar askıya alındı.

Ekim 1992'de Türkiye Elektrik Kurumu (TEK), dünyadaki belli başlı nükleer santral imalatçısı firmalara bir mektup yazarak, 2002 yılında devreye girecek şekilde, 1000 MW gücünde bir veya iki üniteli nükleer santralın Türkiye'de anahtar teslim veya yap-işlet-devret (YİD) olarak kurulması için teknik ve mali konularda bilgi istedi. Davet üzerine 5 firma teklif verdi.

Ocak 1993'de Akkuyu Nükleer Santralı Projesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yatırım programına alındı. Akkuyu için 17 Aralık 1996 tarihinde uluslararası ihaleye çıkıldı ve 15 Ekim 1997 tarihinde AECL,NPI ve Westinghouse konsorsiyumlarından teklif alındı. Fakat bu ihale,çeşitli sebeplerden 8 kez ertelendi, 25 Temmuz 2000'de de Bakanlar Kurulu Kararı ile iptal edildi ve ikinci defa kurulmuş olan TEAŞ Nükleer Santrallar Dairesi Başkanlığı tekrar kapatıldı.

En Çok Aranan Haberler