HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özelleştirme hedef büyüttü

İZMİR (İHA) - Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, önümüzdeki yıl portföyleri içindeki kurumlardan şeker fabrikaları, şans oyunları, Petkim ve THY'nin özelleştirilmesinin ön sırada bulunduğunu söyledi.

İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) davetlisi olarak İZTO'nun özel meclis toplantısına katılan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, İZTO üyelerine icraatlarını ve hedeflerini anlatarak sorularını cevaplandırdı. Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Kilci'nin yanı sıra İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, istikrar ve güven ortamının bir sonucu olarak özelleştirmelerde başarılı sonuçlar aldıklarını söyleyerek, "2003 yılı başından itibaren kararlı özelleştirme politikaları geliştirdik ve kapsamlı programlar var. 830 milyon doları 2003 yılında, 1.3 milyar doları 2004 yılında, 16 milyar doları 2005 yılında olmak üzere büyük işletmelerin özelleştirilmesi ile toplam 18 milyar doların üzerinde özelleştirme uygulaması gerçekleştirdik. Bu tutara İstanbul Atatürk Hava Limanı'nın 15 yıl süreyle kiralanması ve Galataport'un yap-işlet-devret modeliyle ihale edilmesiyle elde edilen rakamlar dahil değil. Bu dönemde 45'e yakın kamu şirketinin kamudaki hisselerinin satışı ve devri gerçekleştirildi. Kamu iktisadi teşebbüslerine bağlı 30'a yakın işletme biriminin satışı ve devri, 6 limanın satışına ilişkin ihaleler, 2005 yılında Emekli Sandığı'na ait otellerden ilk olarak İstanbul Hilton, İzmir Efes Oteli ve Büyük Ankara Oteli ihalesini sonuçlandırdık. Diğer otellerin de bu yıl içinde ihale edilmesini hedefliyoruz. Türk Telekom son günlerde gündemimizde önemli yer tutuyor, yüzde 55'inin satışına ilişkin devir işlemlerinin önümüzdeki günlerde sonuçlandırılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

"ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLECEK"

Başak Sigorta ve Tekel tuzlalarına ilişkin ihalelerin devam ettiğini kaydeden Kilci, "Aralarında İzmir Limanı ve Bandırma, Derince ve Samsun Limanları'nın olduğu elektrik dağıtım şirketlerinin, şeker fabrikalarının ve Emekli Sandığı otellerinin özelleştirilmesi ihalelerini açmayı hedefliyoruz. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi konusunda çalışmalar son noktaya geldi. Yakın zamanda ciddi adımlar atmayı hedefliyoruz. Özelleştirme sonrasında piyasa düzenlemelerini içeren dar kapsamlı bir kanun taslağını Başbakanlık tarafından TBMM'ye sunduk. Bu kanunun yasalaşmasının akabinde elektrik dağıtım özelleştirilmesi anlamında son derece önemli adımlar atılacaktır. 2006 yılında önemli projelerimizden bir tanesi de şeker fabrikalarının özelleştirilmesidir. İlk olarak Bor, Düzce ve Ereğli şeker fabrikalarının özelleştirilmesi çalışmaları başlayacak. İzmir Limanı ana aktarma ve dağıtım merkezine sahip, rekabet edilebilecek bir liman. Limanın daha iyi çalışabilmesi için 3 bin TEU'dan yüksek konteynır taşıyan gemilerin yanaşabilmesine imkan tanıması için yaklaşık 9.5 millik yanaşma alanının taranması büyük önem arz ediyor. Limanın hemen yanında bulunan DHL'ye ait alanın özelleştirme çalışmalarında değerlendirilmesi için ilgili kurumlarla mutabakat sağladık" şeklinde konuştu.

"YERLİ YABANCI SERMAYE AYRIMI YOK"

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Petkim'in özelleştirilmesi konusuna da değinerek, Petkim'in ülkenin gözbebeği kuruluşlarından biri olduğunu söyledi. Kilci, "Özelleştireceğiz diye yatırım programlarında bir aksaklığa meydan vermiyoruz. Bunlar yaşayan işletmelerdir. Özelleştirmeden sonra bunların başarıyla ülkemiz ekonomisine hizmet verecek şekilde yaşayabilmesi en büyük hedefimiz. 2005 yılında Petkim'in yüzde 35 hissesinin ikinci halka arzını gerçekleştirdik. Son derece başarılı şekilde sonuçlandı. Yüzde 70'e yakın yabancı alımının gerçekleşmesi Petkim'in rüştünü ispat ettiğinin bir göstergesi. Şu an Petkim, yüzde 40'a yakın hissesi borsada işlem gören Türkiye'nin güzide işletmelerinden biri. Petkim'in yatırımlarındaki devamına yönelik özelleştirme stratejileri gerçekleştiriyoruz" dedi.

Özelleştirmenin son derece hassas bir konu olduğunu ve güven unsurunun çok önemli olduğunu ifade eden Kilci, "Güven olmasaydı, son 3 yıl içinde gerçekleştirmiş olduğumuz 200'e yakın ihalenin büyük ölçüde başarılı olması mümkün olmazdı. Yasalarla tanımlanmış bir çerçevede hareket ediyoruz. Bu çerçevede toplumun bütün kesimlerinin desteğini almaya özen gösteriyoruz. Sendikalar ve iş çevreleriyle müzakereler yapmak suretiyle bilgilendiriyoruz. Gerçekleştirmekte olduğumuz özelleştirme ihalelerinde hiçbir suretle yerli ve yabancı sermaye ayrımı yapmadan, belli kriterlere sahip bütün yatırımcılara eşit mesafede, adil ve şeffaf şekilde yaklaşıyoruz. Ancak özellikle Erdemir, Tüpraş ve Telekom'da tek tek önlemler aldık. Altın Hisse tanımlamasıyla bu kuruluşlarda önlemler alıyoruz. Her 3 kuruluşta da altın hissemiz var. Petkim hisselerinde kamunun yüzde 50'nin altına düşmesi halinde altın hisse söz konusu olacak" diye konuştu.

Gelecek yıla ilişkin özelleştirmeyle ilgili belli bir rakamsal hedef koymadıklarını da kaydeden Kilci, önümüzdeki yıl portföyleri içindeki kurumlardan şeker fabrikaları, şans oyunları, Petkim ve THY'nin özelleştirme gündemlerinde yer alacağını söyledi.

"GELİRLERİMİZ TAMAMEN GİDERLERE GİTMİYOR"

İZTO üyelerinin sorularını yanıtlayan Kilci, özelleştirme gelir ve giderleriyle ilgili bir soru üzerine, "Özelleştirme gelirinin tamamen giderlere gittiği yanlış bir yorum. ÖİB, özelleştirmeler için bir takım masraflar yapıyor. Bütün bu masraflarımızın bedeli 10 milyon dolar civarında. Biz bunu şartname satışlarından fazlasıyla tahsil ediyoruz. ÖİB, kamu kuruluşları arasında masrafı en az olan, hatta artısı olan bir idare. Özelleştirmeden çok fazla gelir elde ediyoruz. Yaklaşık son 2.5 yıl içinde tahsil ettiğimiz rakam 4 milyar dolar. Ama bizim kasamızda 1 lira yok. Biz bu parayı kasamızda tutmak için tahsil etmiyoruz. Bu parayı kamunun ihtiyacı için çeşitli yerlere transfer ediyoruz. En önemlilerinden bir tanesi de Hazine Müsteşarlığı. Buraya tahsil ettiğimiz rakam, borç ödemelerinde 1 milyar doların üzerinde. Ayrıca özelleştirme kapsamında olan bazı kuruluşlar kronik olarak kaynak tüketiyor. Bu kuruluşların özelleştirme kapsamında olsun ya da olmasın, kaynak ihtiyacı bulunuyor. Özelleştirme kapsamı altında alınanları biz finanse ediyoruz. Bizim idaremiz, son derece mütevazı bir bütçe ile çalışıyor" şeklinde konuştu.

Kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda da çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Kilci, 2 kamu bankasının stratejik olduğu gerekçesiyle kamu elinde muhafaza edilmesini doğru bulmadığını da belirtti. Kilci, ÖİB tarafından özelleştirme bünyesindeki kuruluşlara 2002 yılında yaklaşık 600 milyon dolar aktardıklarını, bu rakamı 2005 yılında 200 milyon dolar civarında sınırladıklarını da söyledi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Pasaport'taki Dalgakıran Projesi'ni dile getirerek, burayı cazibe merkezi haline getirmek istediklerini söyledi. Ayrıca, Tekel Sigara Fabrikası'nın da mini bir Çırağan haline getirilebileceğini, bu tesisle yakından ilgilendiklerini ifade etti.
Yapılan konuşmaların ardından İZTO Başkanı Demirtaş, Metin Kilci'ye "Ülkeye Katkı Şükran Belgesi"ni sundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler