LEFKOŞA (İHA) - Rum basını, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un açıklamalarının ardından zor durumda kalan Rum yönetiminin durumuna ve konuyla ilgili açıklamalara geniş yer verdi.
Rum yönetiminin, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un Avam Kamarası'nda yaptığı konuşma nedeniyle gerçekleştirdiği Londra nezdindeki diplomatik girişiminin, 'Straw'un dostane uyarılarını değerlendiriniz' tavsiyesi ile cevaplandırılması üzerine, Güney Kıbrıs'ın Avrupa'da maruz kaldığı kuşatmanın kesinleşmesi nedeniyle Rum yönetiminde panik durumunun hakim olduğu, bunun da Tasos Papadopulos'u Rum Ulusal Konseyi'ni 17 Şubat Cuma günü toplamaya mecbur ettiği bildirildi.
Rum Alithia gazetesi, "Londra, Straw'un Açıklamalarının Tek Kelimesini Bile Geri Almıyor - Panik, Tasos Papadopulos'u Ulusal Konsey'e Sürüklüyor" başlığıyla okurlarına verdiği haberde, Rum Yönetimi Başkanı'nın toplanmasını haklı gösterecek gelişmeler olmadığı gerekçesiyle kısa süre öncesine kadar reddetmekte olduğu, muhalefet kanadının Rum Ulusal Konseyi'nin toplanmasına ilişkin talebini kabul ettiğini önceki gece haber verdiğini yazdı. Haberde, "Başkan Papadopulos, şu son gelişmeler sonrasında Kıbrıs'ın çıkmaza düşmesi nedeniyle Ulusal Konsey'e sürüklendi; 1.'si Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı'nın Kıbrıs'ı Avrupa içinde ciddi şekilde ortada bırakan açıklamaları, 2.'si İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un açıklamaları konusunda İngiliz Hükümeti nezdindeki diplomatik girişimimizin kırıcı bir şekilde reddedilmesi. Londra'daki Yüksek Komiserimiz Petros Eftihiu'nun görüştüğü Güneydoğu Avrupa Masası Müdürü Dominic Chilcott, Straw'un sözlerinin tek kelimesini bile geri almadı, bu sözleri teyit etti ve Kıbrıslı diplomata; 'Straw'un dostane uyarılarına' uyum sağlamanın yolunu bulmamızı tavsiye etti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de, Straw'ın Kıbrıs'la ilgili yorumlarının sahte devletin tanınması tehdidi olmadığını söyledi ve İngiltere Hükümeti'nin işgal bölgelerindeki yasadışı rejimi tanımadığını, tanımasının da söz konusu olmadığını ekledi" ifadeleri kullanıldı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, Straw'un açıklamaları ile 'Kıbrıs sorununda çözüme yönelik ilerleme olmamasından duyduğu derin endişeyi ifade ettiğini' belirtti ve "Sayın Straw, BM himayesinde her 2 toplum tarafından da kabul edilecek bir hal çaresini gündeme getirecek bir diyalog gerektiğinin altını çizdi. Diyalog olmazsa yeniden birleşme perspektifi başarısızlığa sürüklenecek. Bir çözüm olmayışının Kıbrıs, Birleşik Krallık ve AB için kötü olduğuna derinden inanıyoruz" şeklinde konuştuğu da gazetenin haberinde yer aldı.
Rum Hükümeti Sözcüsü Yorgos Lillikas'ın İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün izahatının tatmin etmediği yönündeki açıklamalarına yer veren gazete, Rum tarafının da girişimin başarısızlığa uğradığını doğruladığını ifade etti. Hükümetin hedefinin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yeni bir inisiyatifin ön hazırlığının iyi yapılması olduğunu yineleyen Lillikas'ın, 'BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin tamamının müdahil olmasını istiyoruz' sözlerine yer veren gazete, sözcünün ayrıca Rusya'nın ve Çin'in Kıbrıs sorununun çözümünün özüne ve prosedüre ilişkin açıklamalarını da kutladığı belirtildi.
Rum Haravgi gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Papadopulos Hükümeti'nin büyük ortağı Akel'in önümüzdeki Cuma günü toplanacak olan Rum Ulusal Konseyi'ne, Kıbrıs sorununda daha ileri icraatlar, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığının savunulması ve KKTC'nin yüceltilmesi çabalarının bertaraf edilmesine yönelik öneri ve görüşler ortaya koyacağını bildirdi. Haberi, "Dimitris Hristofyas: Kıbrıs Cumhuriyeti'ni Savunmamız ve AB'ye ve Uluslararası Alana Saldırıya Geçmeliyiz - Akel Cuma Günü Ulusal Konsey'e Öneriler ve Görüşler Sunacak" başlık ve spotlarıyla manşete çıkaran gazete, Rum Meclis Başkanı AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'ın, "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni savunmalı ve Avrupa Birliği'ne ve uluslararası alana karşı saldırıya geçmeliyiz" dediğini ve partisinin yapacağı önerilere dair işaretler verdiğine dikkat çekti. Gazeteye göre Hristofyas, "Sürekli saldırı düzeninde ve aynı zamanda savunmada olmalıyız, çünkü maalesef Angloamerikan unsurundan, özellikle referandumlardan sonra, haksız ve yanlış saldırılara maruz kalıyoruz. Bu saldırıların çoğunu püskürtmeyi başardık. Saldırıya geçmek için her türlü nedene ve argümana sahibiz. Kıbrıslı Türklerin izolasyonu konusunda hükümetimizin, Kıbrıslı Türklerin yaşam düzeylerini iyileştirmek için tek taraflı olarak aldığı önlemleri ve mali yardım ve ticaretle ilgili AB tüzükleri konusuyla alakalı yaratıcı önerilerimizi sürekli olarak tekrarlamalıyız. Bunlar kabul edilirse, BM Genel Sekreteri'nin 2 tarafın tezlerini dinlemek, arzu ve talep ettiğimiz diyalogun ön hazırlıklarının en iyi şekilde yapılması ve dolaylı (görüşme) çalışmalarının olması için özel temsilcisini Kıbrıs'a göndermesi gerekir. Durgunluktan hükümetin sorumlu olduğunu kabul etmiyorum. Hem Avrupa'ya karşı yükümlülüklerini yerine getirmeme çabasında Türkiye'ye bir koruma sağlamak, hem de sorumluluğu Kıbrıs Rum tarafına yüklemek amacıyla Amerikalılar ve İngilizler, hareketlilik olmaması için örgütlü bir çaba harcıyorlar. BM Genel Sekreteri'nin de bu konuda diğer hükümetlerin ricalarını dinlediği için halen hareket etmiyor görünüyor" şeklinde konuştu.