Ankara - Ay'ın bakır rengine büründüğü "Parçalı Ay Tutulması" gerçekleşti. Türkiye'den çıplak gözle izlenebilen tutulma TSİ 21.24'te başladı ve 00.10'da tam tutulma yaşandı.
Ankaralılar, Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi tarafından tutulma nedeniyle düzenlenen etkinlikte teleskopla gökyüzünü izlediler.Etkinlikte, katılımcılara uzman astronomlar tarafından tutulmayla ilgili bilgi verilirken, slayt gösterisi yapıldı.
Rasathane yetkilileri, tutulmanın Türkiye'nin her yerinden izlenebildiğini anımsatarak, etkinliğe katılanların, tutulmanın görsel yönünden çok bilimsel yönünü takip ettiğini belirtti.
TSİ 21.24'te Ay'ın, Dünya'nın yarı gölge konisine girmesi ile başlayan tutulma, saat 22.36'da Ay'ın Dünya'nın tam gölge konisine girmesi ile devam etti ve maksimum tutulma saat 00.10'da gerçekleşti.
Dünya atmosferinin Güneş'ten gelen mavi ışınları saçıp, kırmızı ışınları kırarak Ay'ın üzerine düşürmesinden dolayı Ay'ın bakır renginde göründüğü tutulma, çıplak gözle de izlenebildi.
Ay tutulması, Dünya'nın Ay ile Güneş arasında bir noktada bulunması sonucu, Ay'ın, Dünya'nın gölge konisinin içerisinde kalmasıyla gerçekleşiyor.
Ancak Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesi ile Dünya'nın, Güneş etrafındaki yörüngesinin arasındaki açı nedeniyle her tutulmada Ay, Dünya'nın gölge konisine tam girmeyebiliyor. Bu durumda gerçekleşen tutulma "Parçalı Ay Tutulması" olarak adlandırılıyor.