Tasarı, geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi'ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi'nden 22'ye karşı 23 oyla geçmişti. Pelosi'nin, uzun süredir Temsilciler Meclisi'nde bekleyen tasarıyı, yeni yıldan sonra Cumhuriyetçilerin ağırlık kazanacağı yeni Kongre çalışmasına başlamadan meclis gündemine taşıyabileceği belirtiliyor.
Şu anki meclisin görev süresi, Noel tatiliyle birlikte önümüzdeki günlerde sona erecek. Bu nedenle, Ermenilerin büyük destekçisi olarak bilinen Pelosi'nin de tasarıyı önümüzdeki 48 saat içinde meclise taşımayı düşündüğü ifade ediliyor. Amerikan-Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) de, Pelosi'nin tasarıyı önümüzdeki 48 saat içinde meclise getirebileceğini ifade etti.
Söz konusu tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi, yasalaşacağı anlamına gelmiyor. Çünkü tasarının yasalaşabilmesi için Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin ve Genel Kurul’un da aynı metni onaylaması gerekiyor. Ancak tasarı henüz Dış İlişkiler Komitesi’nin gündemine alınmış değil.
TASARININ YASALAŞMASI ZOR
ABD Başkanlarına 24 Nisan'ı "Ermeni Soykırımı Anma Günü" olarak anılması çağrısı yapan bu tasarının yasalaşması için hem Senato'da hem de Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi gerekiyor.
Bu nedenle de Pelosi tarafından gündeme alınsa ve oylamada kabul edilse bile bu, tasarının yasalaştığı anlamına gelmeyecek.
Şu anda Senato'da da benzer bir tasarı bulunuyor. Ancak Senato'daki tasarı henüz Dış İlişkiler Komitesi'nin gündemine alınmış değil.
Senato'da da önce komitede, sonra genel kurulda oylanması gerekiyor. Ancak Senato'nun komite gündemine dahil alınması olasılığı düşük görülüyor.
Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen Pelosi'nin bu hamlesi, tasarının yasalaşmasından çok iç siyasete dönük bir adım olarak yorumlanıyor.