HABER

Peres, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu

ANKARA (İHA) - İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Türkiye'nin, tarihi bir fırsat olarak gördükleri Annapolis konferansına bir ortak olarak katılacağını belirterek, "Türkiye artık hem ortak, hem yapımcı, hem global bir mimar, hem yerel bir mühendistir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın TBMM'deki buluşması tarihi görüntülere sahne oldu. 3 Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşliğinde TBMM Genel Kurul Salonu'na girdi. İsrail Cumhurbaşkanı Peres ve Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap ettiği oturuma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri de katıldı. Peres ve Abbas'a Genel Kurul'da 15 dakika konuşma süresi verildi.

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, İsrail ve Filistin liderlerini Meclis çatısı altında birlikte görmekten büyük kıvanç duyduğunu belirterek, "Bu beraberliğin dünya barışına katkısını diliyoruz" dedi. Ardından da Mumcu, İsrail Devlet Başkanı Peres'i kürsüye çağırdı.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Yahudiler'in tarih boyunca yaşadıkları acılara işaret ederek, İspanya'dan sürülen Yahudiler'e Osmanlı Devleti'nin sahip çıktığını anlattı. "Atalarınızın atalarımıza nasıl el uzattığını hatırlıyoruz. Avrupa ülkelerinin çoğu sürgünü seçen Yahudiler'i kolları açık beklemiyordu. Sadece Osmanlı, topraklarında yerleşmelerine izin verdi. Dinlerini uygulayabilecekleri hoşgörülü bir yuva buldular" diye konuşan Peres, Yahudiler Türkiye'de ilk matbaayı kurduklarında 2. Bayazıt'ın,
'Ferdinand'ın akıllı bir kral olduğu nasıl söylenebilir ki. Kendi ülkesini daha fakir, bizim ülkemizi daha zengin yaptı' dediğine işaret etti.

Felsefe, sanat, bilim, mimari alanlarına büyük katkısı olan Türkiye'nin, İslam medeniyetinin görkemini temsil eden bir ülke olduğunu vurgulayan Peres, İslam kültürünün onurunu korumaya Türkiye'nin tahrik, nefret, terör vasıtasıyla gerçek imajını bozmaya çalışanlara karşı en ön sırada devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin hem Ortadoğu hem de Avrupa için gerekli olduğunu dile getiren Peres, "Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı, Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacından daha az değildir" diye konuştu.

Ankara'ya Filistin'le bir barış anlaşması yapma çabalarına katkıda bulunmak, sadece dinlenilmek için değil dinlemek için geldiğini ifade eden Peres, terörü kınamak konusunda birleştiklerini ifade etti. Terörün ahlaki bir temeli olmadığını, aracının kan olduğunu ve bir yıkım olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Peres, Ortadoğu'da barışın sağlanabilmesi için gayret gösterdiklerini ifade etti. Peres şunları kaydetti:
"Füzeler sökülür, askerler geri döner. Gazze ve komşuları sükunetle tanışırlar. Türkiye'nin mevcut liderliği altında siyasi barışın tesisi, ekonomik, yerel ve bölgesel barışın kurulması için en iyi imkanlarını kullanmaya hazır olması çok önemlidir. İsrail Meclisi bu anlaşmazlığı ortadan kaldırmaya kararlıdır. Türkiye Annapolis konferansında bir ortak olacaktır. Bu bir gösteri değildir. Tarafların bir barış anlaşmasının derinliğine inecekleri, üzerinde uzlaşılmış bir nirengi noktasıdır. Başarısızlığa
dönüşmemesi gereken tarihi bir fırsattır. Farklı dualar okusak bile gözlerimiz aynı semaya çevrilidir. Demokratik İsrail devletinin yanı başındaki demokratik, refah içinde bir Filistin, düşmanlık ve terörün son bulmasını mümkün kılacaktır. Gereksiz savaşlarla toprağın mahvolmasını, suyun kirlenmesini, kaynakların heba olmasını önleyeceğiz. Yeni bir yola giden bu toplantının bir eşi daha yoktur. Umarım Ankara Forumu barış için kalıcı bir rüzgar estirecek, bu rüzgarı halklar arasında hissedilecek bir barışa dönüştürecektir. Bu platformu Filistin halkının lideri ile paylaşmaktan mutluyum."

Oslo Anlaşması'nın Ortadoğu'daki rutini değiştirdiğini ifade eden Peres, halkların barışa doğru yürüyeceği bir yol oluşturduğunu söyledi. İki halk için iki devlet yoluna ulaşmak için kararlı olduklarını vurgulayan Peres, bu yol üstünde yeni bir safhayı yaşadıklarını bildirdi. Türkiye'nin bu tarihi süreçte siyasi barışla ekonomik barışın, gelenek ve bilimin birleştirilmesine eşsiz bir katkıda bulunduğunu ifade eden Peres, "Türkiye artık hem ortak, hem yapımcı, hem global bir mimar, hem yerel bir
mühendistir. Ülkenizin güzel insanları, kültürü, doğası, geniş sahilleri İsrail halkının kalbini kazanmıştır. Bunun en açık ifadesi yüz binlerce İsrailli turistin her sene tekrar tekrar Türkiye'ye gelmesidir. Türk vatandaşlarının 8 yıl önce başına gelen deprem felaketinde İsrail'in yardımlarını takdirle kabul ettiklerini, İsrail sinagoglarına yapılan 4 yıl önceki saldırıları samimi şekilde kınadıklarını biliyorum. Ülkenizin şanlı geçmişi büyük geleceği için sadece bir önsöz teşkil ediyor. Gerçek dostluk,
azim ve kararlılık ile Doğu Akdeniz havzasındaki halklar, dinler ve toplumlar arasındaki uzlaşma, kardeşlik ve ortaklık için çalışacağız" diye konuştu.
İsrail Cumhurbaşkanı Peres, konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı'nın samimi sözlerini çok sevdiğini belirterek, Tarancı'nın 'Memleket İsterim' şiirini okudu. Peres, Tarancı'nın "Memleket isterim gök mavi dal yeşil, tarla sarı olsun. Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim ne başta dert, ne gönülde hasret olsun. Kardeş kavgasına nihayet olsun. Memleket isterim ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun. Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim yaşamak sevmek gibi gönülden olsun. Olursa bir şikayet ölümden olsun" dizelerini okuduktan sonra sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye, İsrail ve bütün bölge halkları arasındaki dostluk anlaşması çok yaşasın. Tanrı dostluğumuzu daim etsin."

En Çok Aranan Haberler