HABER

Petrol piyasasında lisans dönemi

ANKARA (İHA) - Petrol piyasasının yeniden yapılandırılması sürecinin önemli bir aşaması olan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan açıklamaya göre, yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle, petrol piyasasının sağlıklı işleyişi ve kurumsallaştırılması açısından çok önemli bir araç konumunda olan 'lisanslandırma' süreci de başlamış oldu. Bugünden itibaren, Rafinerici, Dağıtıcı, Bayilik, İşleme, Madeni Yağ, Depolama, İletim, Serbest Kullanıcı, İhrakiye Teslimi ve Taşıma lisanslarına ilişkin başvurular kabul edilecek. Piyasada halen bulunanlar için lisanslandırma süreci 20 Aralık 2004 tarihine kadar devam edecek. Bu tarihten sonra da, artık petrol piyasasında lisanssız olarak faaliyette bulunulması mümkün olmayacak. Bu yüzden, halen piyasada faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilerin, durumlarını bir an önce yönetmeliğe uygun hale getirmeleri gerekiyor.

Amacı, petrolün rekabet ortamı içerisinde kullanıcılara satışına ilişkin tüm piyasa faaliyetlerinin şeffaf, eşitlikçi ve istikrarlı biçimde sürdürülmesi için gerçek ve tüzel kişilere verilecek lisanslara ilişkin usul ve esasların belirlenmesi olan yönetmelik, lisanslarda yer alması gereken hak ve yükümlülükleri de kapsıyor. Bu kapsamda da, dağıtıcı lisansları için pazarlama projeksiyonunda beyaz ürün (benzin ve motorin) niteliğindeki akaryakıt yıllık satış hedefinin en az 60 bin ton olması, bayilik lisansları için de dağıtıcı lisansı sahipleriyle yapılmış bayilik sözleşmesi ve gayri sıhhi müesseseler hakkında mevzuata göre verilmiş ikinci sınıf gayri sıhhi müessese açılma ruhsatının bulunması şartı getirildi. Yönetmeliğe göre, bayilik faaliyeti yapmakta olanlar, bayisi oldukları dağıtım şirketleri aracılığıyla da lisans başvurusunda bulunabilecekler.

Açıklamada, lisanslandırma sürecinin tamamlanması ile birlikte çağdaş piyasanın oluşturulması hedefini kapsayan ikinci aşamaya da geçilmiş olacağı belirtilerek, ikinci aşama olan 1 Ocak 2005 tarihinden sonra, petrol fiyatlarının piyasa koşullarında oluşması ve petrolün serbest dolaşımı sağlanarak kanunun tümüyle uygulanmaya başlanacağı bildiriliyor. Bu yeni dönemde, sektörde haksız kazanç ve haksız rekabetin önlenmesi konularının da gündeme geleceği ve bununla birlikte, ulusal marker sisteminin tüm kurallarıyla oturtulması ve denetim altyapısının sürdürülebilir bir şekilde oluşturulmasına önem verileceği kaydedildi. Ayrıca, tarifeler, teknik kriterler ve denetim yönetmeliklerinin, yürürlüğe girmesi sonucu, kanunda öngörülen ikincil düzenlemelerin temel çatısının da kurulmuş olacağı belirtildi. Bundan sonra yapılacak alt düzenlemelerde, yönetmelikler gibi genel amaçlara yönelik değil, çok daha spesifik konuların düzenlenmesinin amaçlandığı da kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler