HABER

Petrol ülkesi Irak, petrol ithal ediyor

SAMSUN (İHA) - Irak Bilim ve Teknoloji eski Bakanı Mehmet Reşit Menden, dünya petrolünün 5'te birini topraklarında bulunduran Irak'ın, petrol ithal ettiğini ve enerji sıkıntısı çektiğini söyledi.

Samsun Türk Ocağı tarafından Türk Ocağı Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Irak'ta Son Durum' konulu konferansa katılan Irak Bilim ve Teknoloji eski Bakanı Mehmet Reşit Menden, Saddam rejiminin devrilmesine sevindiklerini, ABD'nin müdahalesinin ardından özgürlüğe kavuşmayı beklediklerini ancak müdahaleden 4-5 ay sonra ülkenin kan gölüne döndüğünü üzüntüyle gördüklerini belirtti.

Irak'ın 450 bin kilometrekare toprağı, 27.5 milyon nüfusu bulunduğunu, Araplar, Kürtler ve Türkmenler'in yaşadığı ülkede; Türkmenler'in, Musul, Erbil, Altınköprü, Kerkük, Aziziye, Basra'ya kadar çok geniş topraklar üzerinde yaşadığını dile getiren Menden, "Türkmenler, 500 kilometre uzunluk, 50 kilometre genişliğinde yerleşmişler. Irak'ın en zengin toprağının milletidirler. 1916'da yerden kaynayan petrol Türkmenler'in yerindedir. Normalde Irak'ta yerin 7 kilometre dibinden çıkan petrol, Türkmen yerleşimlerinde kaynak gibi yeryüzüne çıkmaktadır. Irak çok zengin bir yer ancak Saddam kafasını kullanamadığı için millet savaşlarda fakirleştirildi, şimdi de petrol yatağında petrol ithal eden ülke durumuna geldi" dedi.

Irak'ta 114 milyar varil petrol bulunduğunu, 80 milyar varil petrole henüz ulaşılamadığını kaydeden Menden, "Her gün Irak Devleti 6 milyon varil petrol ihraç etse, gelecek 100 yıla kadar Irak'ın petrolü bitmez. Bugün dünyada günde 87 milyon varil petrol kullanılıyor. Irak günde 2.4 milyon varil civarında petrol çıkarıyor. ABD günde 19.5 milyon varil petrol kullanıyor. Bu 19.5 milyon varil petrolün 7 milyonu kendi topraklarından çıkarılıyor, kalanı ithal ediliyor. ABD'nin gelecek 10 yıl içinde bir günde tükettiği varil 24 milyona çıkacak. 1960 yılında ABD petrolünü dışarıdan almıyordu. Bugün yetmiyor. ABD'de rezerv 22 milyar varil. Günde 7 milyon varil kullansa gelecek, 10 yılda elinde petrolü kalmıyor. ABD'de, Avrupa'da, bütün dünyada petrol konusu başka bir enerji kaynağı bulunmazsa çok büyük problem olacak. Bundan bir yıl önce bir varil petrol 26 dolardı. Bugün 50 doların üzerinde. Bir yılda fiyat yüzde 100 arttı. Irak'ın petrolü 2.4 milyon varilden günde 6 milyon varile, 10 yıl içinde 9 milyon varile çıkmazsa bütün dünyada enerji problemi çıkar. Şimdi Irak'ın elinde olan petrol dünya petrol rezervinin 5'te biridir. Her ay Irak'ta 180 milyon dolarlık petrol ithal ediliyor. Her yerimiz petrol ama petrol ithalatı yapıyoruz. Çünkü bizim günde 600 bin varile ihtiyacımız var. Ama 150 bin varil çıkarılabiliyor" şeklinde konuştu.

Saddam'ın, Irak'ın petrol zenginliğini iyi değerlendiremediğini ve milletini komşu ülkelerle savaştırdığını söyleyen Menden, "Saddam sonrasında ve ABD'nin işgali sürecinde bugün de Irak çok kötü bir durumda yaşıyor. Bütün Irak'ta elektrik yok. Saddam'ın düşüşünde bir günde 3 bin 400 megavatt elektrik vardı, 2 yıl içinde 5 bin 200'e çıktı, ihtiyacımız 7 bin megavattır. Her şey normale döner, fabrikalar çalışırsa 18 bin megavat elektriğe ihtiyacımız var. Oysa 5 bin megavat çıkarılıyor. Enerji zenginliği içinde darboğaz yaşayan bir Irak var. Irak'ta temiz su içebilenlerin oranı yüzde 17. Irak'ın bir günde yüzde 40 oranındaki kirli suyu yerin yüzüne çıkmış. Okullar yok. 18 bin 500 ilkokul var, 14 bin bina var, 4 bin 500 okul eksikliği var. Dolayısıyla günde 3'lü eğitim veriliyor. Kültür gitti, her şey dağıldı. Irak çok kötü bir sonuca vardı. Irak'ta siyasi bir proje yok. Şiiler'in, Sünniler'in, Kürtler'in, Türkmenler'in, Araplar'ın ayrı ayrı projeleri var. Siyasi birlik mutlaka sağlanmalı. Problemlerden biri de Saddam Hüseyin iktidardan düşürüldüğünde ülkenin 118 milyar dolar borcu vardı. 300 milyar da savaş tazminatları. Toplam 418 milyar dolar borcu var. Irak Hükümeti günde 4 milyon varil petrol çıkarıp satsa parası borçların faizini ödemez. Bugün 118 milyar dolar borcun yüzde 85'ini sildiler ama yine ekonomik hayat kötü gidiyor. ABD Irak'a girdi. Ordu, sistemler dağıldı. Irak'ta her şey başsız kendi başına kaldı. 'Irak'a demokrasi gelecek, modern devlet olacak, Saddam düştü, eşitlik ve adalet gelecek' derken, 4-5 ay işler normal gitti, sonra durum kötüye gitmeye başladı. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ve birliğin sağlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler