ANKARA(ANKA) – ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı Terörizm Ülkeler Raporu'na 44 terör örgütünü aldı ve bunları tanıttı. Raporda Türkiye'den PKK ve DHKP/C bu terör örgütleri içinde yer aldı.
Terörist örgüt olarak kabul edilen organizasyonlar ve kamuoyunca bilinen etkinlik bölgeleri şöyle:
Ebu Nidal (Irak, Lübnan), Ebu Sayyaf Grubu (Filipinler), El Aksa Şehitleri Tugayı (Filistin), El Şabab (Somali), Ensar El İslam (Irak), Silahlı İslam Grubu (Cezayir), Asbad El Ensar (Güney Lübnan), Aum Shinrikyo (Japonya), Bask Vatan ve Özgürlük-ETA (İspanya, Fransa), Filipin Komünist Partisi/Yeni Halk Ordusu (Filipinler), İrlanda Cumhuriyet Ordusu/Devamlılık (Kuzey İrlanda ve çevresi), Gamaa El İslamiye (Mısır), Hamas (Filistin, Lübnan, Suriye), Harekat-ül Cihadi İslami/Bengaldeş (Bangladeş, Hindistan, Burma), Harekatül Mücahiddin (Pakistan, Afganistan), Hizbullah (Lübnan, Bekaa Vadisi), İslami Cihad Birliği (Orta Asya), Özbekistan İslami Hareketi (Özbekistan), Ceyş e Muhammed (Pakistan, Keşmir), Cemaa İslamiye (Endonezya, Malezya, Filipinler), El Cihad (Mısır), Kahane Chai (Batı Şeria, İstanbul), PKK (Türkiye, Irak, Avrupa, Orta Doğu), Laşkar e Tayyibe (Pakistan), Laşkar i Cangvi (Pakistan, Afganistan), Tamil Elam Özgürlük Kaplanları (Sri Lanka), Libya İslami Mücadele Grubu (Libya), Fas İslami Muharip Grubu (Fas), Mücahidin e Khalq Örgütü (İran), Ulusal Kurtuluş Ordusu-ELN (Kolombiya, Venezuela), Filistin Kurtuluş Cephesi (Ebu Abbas Hizbi) (Irak, Lübnan, Suriye), Filistin İslami Cihad (Şakaki Hizbi) (Gazze, Barı Şeria, Suriye), Filistin'in Kurtuluşu için Halk Cephesi (Filistin), Filistin'in Kurtuluşu için Halk Cephesi-Genel Komutanlık (Suriye), El Kaide (Pakistan ve birçok dünya ülkesi), El Kaide Irak (Irak, Ürdün ağırlıklı), El Kaide İslami Mağrip (Cezayir), Gerçek Irlanda Kurtuluş Ordusu (İrlanda ve çevresi), Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (Kolombiya), Devrimci Çekirdek (Yunanistan), 17 Kasım Devrimci Örgütü (Yunanistan), DHKP/C (Türkiye), Aydınlık Yol (Peru), Kolombiya Birleşik Meşru Müdafaa Kuvvetleri (Kolombiya).
-RAPORDA PKK'NIN FİŞİ-
ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda PKK şöyle tanımlandı:
"Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi, Kürdistan'ın Özgürlük ve Demokrasi Kongresi, KADEK, Kürdistan İşçi Partisi, Partiya Karkeran Kurdistan, Halk Savunma Güçleri, Halkın Meşru Savunma Kuvveti (HSK), Kürdistan Halk Kongresi (KHK), Kürdistan Halk Kongresi, KONGRA-GEL olarak da bilinir.
Tanım: Kürdistan İşçi Partisi (PKK) 8 Ekim 1997 tarihinde yabancı terörist örgüt olarak adlandırılmıştır. PKK Abdullah Öcalan tarafından 1978 yılında Marksist Leninist ayrılıkçı bir örgüt olrak kurulmuştur. Grup temel olarak Türk Kürtlerinden meydana gelmiş, 1984'te şiddet seferberliği başlatmıştır. PKK Türkiye'nin güneydoğusunda bağımsız bir Kürt devleti oluşturmayı amaçlamaktadır, ancak son yıllarda Türk devleti içinde Kürtlerin kültürel ve dile ilişkin haklarının garanti edildiği bir otonomiyi daha sık dile getirmektedir.
1990'ların başında PKK kırsal kökenli direniş eylemlerinin ötesine geçti, kentlerde terörizme başladı. 1990'larda güneydoğu Anadolu önemli şiddete sahne oldu, bazı tahminlere göre kayıplar 30 bin kişiyi buldu. 1999'daki yakalanmasının ardından Öcalan bir barış girişi seslendirmeye başladı, örgüt üyelerinden şiddetten uzak durmalarını ve Ankara ile Kürtlerin sorunlarıyla ilgili diyalog kurmalarını istedi. Öcalan'ın ölüm cezası ömür boyu hapis olarak hafifletildi, kendisi grubun sembolik lideri olmayı sürdürüyor. Grup 2004'e kadar, sertlikten yana militan kanadı kontrol altına alındıktan sonra tek taraflı ateşkes ilan ettiği dönemde beş yıl şiddeti kesin olarak bırakmıştı. PKK Irak içindeki üslerinden sınıra harekat düzenlemekte Türkiye'nin doğu ve batısında terörist saldırılar gerçekleştirmektedir.
Etkinlikler: Temel hedefi Türk hükümetinin güvenlik güçleri, yerel yetkililer ve Türkiye'de örgüte muhalif köylülerdir."
Raporda PKK'da terörist sayısının 4 bin ile 5 bin kişi arasında olduğu, bunlardan 3 bin ile 3 bin 500 arasındaki teröristin Irak'ın kuzeyinde bulunduğu belirtildi. Rapora göre PKK Türkiye, Irak, Avrupa ve Orta Doğu'da eylemler gerçekleştiriyor. PKK'nın "Dış Yardımı" konusunda ise, "Geçmişte PKK Suriye, Irak ve İran'da sığınacak güvenli bölge ve orta ölçekte yardım sağlamıştı. 1999'dan bu yana Suriye ve İran Türkiye'yle PKK'ya karşı sınırlı biçimde işbirliği yapmıştır. 2008'de Türkiye ve Irak PKK'ya karşı mücadelede işbirliğine başlamışlardır. Grup, Avrupa'da büyük ölçekte haraca kesme, para toplama ve propaganda faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.