LEFKOŞA (İHA) - Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, İsviçre'ye giderken belirsizliklerle dolu olan Annan Planı'nın yapılan müzakereler sonucu değiştirildiğini, belirsizliklerin ortadan kalktığını söyledi.
KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun Kıbrıs konusundaki olağanüstü toplantısının açık bölümünde ilk sözü Başbakan Mehmet Ali Talat aldı. Talat, bu bölümde partisi CTP-BG adına konuştu.
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, İsviçre'ye giderken belirsizliklerle dolu olan Annan Planı'nın yapılan müzakereler sonucu değiştirildiğini, belirsizliklerin ortadan kalktığını belirterek, siyasi eşitliği gözeten planın felsefesinin doğru olduğunu, Türk tarafının müzakere eder duruma geldiğini, pazarlıklar yapıldığını ve New York'tan itibaren bugüne kadar geçen süreçte başarılı olunduğunu kaydetti.
Komite çalışmalarında büyük mesafeler alındığını vurgulayan Talat, bugüne kadar 121 yasanın hazırlandığını ifade ederek, komitelerde görev alan ve özveriyle çalışan herkese teşekkür etti.
Mehmet Ali Talat, Rum tarafının İsviçre'de düşünülen şekilde müzakere sürecine katılmadığını, dolaylı görüşmeler yapıldığını anlattı ve planın son şekli hakkında bilgiler verdi.
Senatonun 24-24 eşitlikle oluşmasının siyasi eşitliği sağladığına işaret eden Talat, Kuzey'in nüfusunun en az 3'te 2'sinin ana dili Türkçe olanlardan, Güney'in nüfusunun en az 3'te 2'sinin ana dili Rumca olanlardan oluşması gerektiğinin planda yer aldığını belirtti.
Talat, uluslararası anlaşmalar konusunda da Türk tarafının itirazları dikkate alınarak düzenlemeler yapıldığını, yer değiştirmelerle ilgili tedbirlerin güçlendirildiğini söyledi.
Dışişleri, Savunma, Ticaret, Ekonomi, Ulaştırma ve Telekomünikasyon bakanlıklarının Türk tarafına ait olacağını, bazı bakanlıkların Rum tarafına, bazı konuların da (tarım gibi) kurucu devletlere ait olacağını anlatan Başbakan Talat, daha önce 6 üyeli olan Başkanlık Konseyi'nin sayısının Türk tarafının önerisiyle oy hakkı olmayan 2+1 üyeyle artırıldığını kaydetti.
Derogasyonlar konusuna değinirken, "16 Nisan 2003'e kadar anlaşma olsaydı, anlaşma AB ülkelerinin parlamentolarından geçecekti; ama olmadı" diyen Talat, hiçbir konunun kesin hukuk kurallarıyla korunamayacağını, fakat mal-mülk konusunda önemli adımlar atıldığını, önemli kazanımlar elde edildiğini ifade etti.
Rum arsasına 31 Aralık 2002'den sonra vize alıp inşaat yapanların arsa sahibi Rum'un gelip arsasını istemesi halinde, yaptığı inşaatın parasını alıp inşaattan çıkması gerekeceğini anlatan Talat, Karpaz bölgesi için Rumların gelip yerleşmesinin önüne önemli engeller konulduğunu ifade etti.
Optimum bir plana ulaşıldığını, ancak "Zafer kazandık" denilemeyeceğini, çünkü bu söylenirse bunun çözümsüzlük anlamına geleceğini dile getiren Başbakan Talat, Türkiye'nin de, Yunanistan'ın da ve Kıbrıs'taki iki tarafın da kazandığını, bu nedenle gönül rahatlığıyla "Evet" denilebileceğini belirtti ve "Evet deyin" çağrısında bulundu.
Talat, referandumda "Evet" çıkmadığı takdirde Türkiye'nin de yanacağını söyledi.
Talat, konuşmasının sonunda bir milletvekilinin sorusu üzerine, emeklilerin ve kamu görevlilerinin haklarının aynen devam edeceğini, hatta daha iyi olacağını söyledi.
Halen KKTC'de yaşayan Türkiye kökenlilerin tümünün Kıbrıs'ta kalacağını, hiçbirinin mağdur olmayacağını belirten Talat, liste çalışması tamamlandığı zaman kesin konuşulabileceğini ancak referanduma kadar listenin verilmesi gerektiğini dile getirdi.