Moskova'da Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan'ın Rusya'dan yardım talebinde bulunmadığını söyledi.
İki liderin görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, "Yunan tarafı bizden herhangi bir yardım talebinde bulunmadı" dedi.
Ancak Putin, Rusya'nın Yunanistan'da proje bazında finansman sağlayabileceğini ifade etti ve "Kapsamlı enerji projelerini hayata geçirme olasılıklarını görüştük. Bu projelere bağlı olarak finansman konusunun yanı sıra borç konusunun geniş kapsamlı biçimde ele alınabileceğini de konuştuk" dedi.
Rusya'nın Yunanistan'ı Avrupa Birliği (AB) içerisinde 'Truva atı' olarak kullanmak gibi bir niyeti olmadığını da vurgulayan Putin, Yunanistan'ın 'Türk Akımı' olarak adlandırılan doğalgaz boru hattı projesine dahil olması ihtimalinin de görüşmelerde gündeme geldiğini söyledi.
'Dilenci değiliz'Yunanistan Başbakanı Tsipras ise 'Atina, Moskova'dan mali destek istemeye gidiyor' yönündeki iddialara sert bir dille yanıt verdi ve "Yunanistan ekonomik sorunlarını çözmek için ülke ülke gezen bir dilenci değil" dedi.
Yaşanan krizin sadece Yunanistan'ın sorunu olmadığını, bir Avrupa krizi olduğunu da vurgulayan Tsipras, "Yunanistan çok boyutlu bir dış politika izleyebilecek bağpımsız bir devlettir" diyerek sözlerine devam etti.
AB kaygılı
Rusya lideri Putin, AB'den yapılan gıda ithalatı üzerindeki ambargo konusunda ise Yunanistan'a ayrıcalık tanıyabileceklerini ifade etti.
Moskova'nın bu adımı, Rusya'yı Ukrayna'daki krize müdahale etmekle suçlayan AB'nin yaptırımlarına bir karşılık olarak atılmıştı.
Rusya ve Yunanistan arasındaki yakınlaşma AB'de ise kuşkuyla izleniyor.
AB içerisinde Rusya'ya yönelik alınacak her yaptırım kararının 28 üye ülkenin de onayına ihtiyacı var.
Tek bir ülkenin veto etmesi, gelecekte olası yaptırım kararlarının önünü kesebilecek bir adım.
Endişeleri yüksek sesle dile getirenlerden birisi Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz oldu.
Schulz, "Tsipras'ın Avrupa'nın mali yardım karşılığında Rusya'ya yönelik ortak politikasını tehlikeye atması kabul edilemez" dedi.
Yunanistan'ın mali yüküYunan hükümeti 20 Nisan'a kadar Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın sağladığı 240 milyar euroluk kurtarma paketinde süre uzatımına gidilmezse nakitsiz kalacağını söylüyor.
Brüksel ise yardım paketinin uzatılması için önce Atina'nın ikna edici bir reform paketini Avrupalı ortaklarına sunmasını talep ediyor.
Yunanistan'ın önünde yoğun borç geri ödeme takvimi var.
Perşembe günü IMF'ye 448 milyon euroluk bir ödeme yapılması gerek.
IMF borcunun yanı sıra vadesi gelen tahvil ve bonoların da geri ödemesinin yapılması gerek.
Yunanistan'ın bu borç geri ödemelerinde tarihi geçirmesinin, piyasalar gözünde zaten darbe almış olan itibarının daha da zedelenmesine yol açabileceği yorumları yapılıyor.
Geçen yıl Kıbrıs Avrupa Birliği'nin şartlı yardımlarındansa Rusya'dan 2,5 milyar euroluk bir yardım paketini almayı tercih etmişti.
Kremlin'den alınan yardımdan sonra Kıbrıs bankalarındaki Rus hissedarların payları önemli ölçüde artmıştı.