HABER

Rehine krizi: Cezayir'den operasyon

Cezayir'in doğusundaki Ayn Emnas doğal gaz işletmesinde askeri operasyon düzenlendiği belirtiliyor. Gelen haberlere göre en az dört yabancı rehine kurtarıldı ancak çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Cezayir resmi haber ajansı, ülkenin doğusundaki Ayn Emnas doğal gaz işletmesinde dünden beri rehin tutulanları kurtarmak için askeri operasyon düzenlendiğini duyuruyor.

APS'nin haberine göre, en az dört yabancı rehine kurtarıldı ancak birçok kişi hayatını kaybetti.

Moritanya haber ajansı ANI ve El Cezire televizyonu, operasyon sırasında 35 rehine ile kaçırma eylemini düzenleyen 15 kişinin ölmüş olabileceğini bildiriyor.

Militanları kaynak gösteren ANI, yedi yabancı rehinenin hâlâ sağ olduğunu ifade ediyor.

APS, kurtarılan yabancı rehinelerin iki İskoç, bir Fransız ve bir Kenyalı olduğunu kaydetti.

Yörede yaşayan bir kişi de Reuters ajansına verdiği bilgide, "çok sayıda ölen olduğunu" söyledi.

Operasyonun, rehinelerin bindirildiği iki araca düzenlendiği belirtiliyor.

İslamcı militanlar doğal gaz işletmesinde çalışan 41 yabancının rehin alındığını bildirmişlerdi. Kaçırılanlar arasında İngiliz, Fransız, Amerikan, Norveç ve Japon uyruklular bulunuyor.

Militanlar, Ayn Emnas'taki tesise Çarşamba günü düzenledikleri baskın sırasında bir İngiliz ve bir Cezayir vatandaşını öldürmüştü.

Bunun üzerine İngiltere hükümeti, krizin yönetimini Cezayirli yetkililere bıraktığını duyurdu.

Cezayir birlikleri İslamcı militanların yabancı görevlileri rehin aldığı doğal gaz tesislerini dün kuşatma altına almıştı.

Sebep Mali'ye müdahale mi?

Cezayir İçişleri Bakanı Daho Veled Kabila'nın açıklamasına göre, militanlar Kuzey Afrika'daki El Kaide örgütünün liderlerinden Muhtar Belmuhtar'a bağlı.

Kabila, "Birkaç farklı ülkeden 20 civarında kişiyi rehin tutan militanlarla pazarlığa girmeyi reddediyoruz" dedi.

Yabancıları rehin alan gruptan geldiği öne sürülen bir bildiride, Mali'nin kuzeyini kontrol eden İslamcılara yönelik Fransız askeri müdahalesine son verilmesi isteniyordu.

Cezayir, Mali operasyonu öncesinde Fransa'ya hava sahasını açmıştı.

Doğal gaz işletmesi, başkent Cezayir'in 1300 km. güney doğusunda ve Libya sınırının 60 km. batısında yer alıyor.

Doğal gaz yatağını Cezayir devlet petrol işletmesi Sonatrach ve Norveç şirketi Statoil ile birlikte işleten BP, bugün yayımladığı bildiride bazı çalışanlarının alıkonduğunu doğrulamış ancak herhangi bir ayrıntı verilemeyeceğini kaydetmişti.

En Çok Aranan Haberler