HABER

Reklam için araç giydirilemeyecek

Ticari araçlarda komple giydirme yapılamayacak, aracın rengini tamamen değiştirecek reklam uygulanamayacak.

Reklam için araç giydirilemeyecek

ANKARA (A.A) - Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Ticari Araçlarda Reklam Bulundurulması Hakkında Yönetmelik, ticari araçlardan yapılan reklamlara yeni kurallar getirdi. Aynı konuda 1998 yılında çıkarılan yönetmelik yürürlükten kaldırılırken, reklama ilişkin usul ve esaslar daha kapsamlı ve ayrıntılı biçimde belirlendi.

Buna göre ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapılan taksi, taksi dolmuş, minibüs, otobüs ve kamyonetlerle kiralık otomobil cinsi motorlu araçlar ve bu araçlarla çekilen hafif römorklar reklam kapsamında olacak. Umum servis aracı, personel servis aracı ve okul taşıtlarında reklam yapılamayacak. Reklam yapılabilecek alan ise belediye ve mücavir alan sınırlarının içinde olacak.

Gerçek ve tüzel kişilerce işletilen otobüsler ve toplu taşıma araçlarında bulunacak reklamlar, Belediye Kanunu hükümlerine tabi olacak ve bu araçlara reklam giydirilmesinde, bu yönetmeliğin hükümleri geçerli olmayacak.

Ticari araçlara reklam uygulanabilmesi için daha önce yetkili trafik kuruluşlarından alınan yetki belgesi, bundan böyle belediyelerden alınacak. Reklam yetki belgesi alabilmek için, ilgili odadan alınmış tasdikli sicil kayıt örneğinin ekleneceği dilekçeyle birlikte ilgili belediyeye başvurulacak. Başvurular 7 iş günü içerisinde sonuçlandırılarak, uygun bulunması halinde yetki belgesi onaylanacak ve reklamcıya teslim edilecek.

Yetki belgesi bir yıl süreyle geçerli olacak; devredilemeyecek ve kiralanamayacak. Yetki belgesi, alındığı belediye ve mücavir alan sınırları içinde yapılacak reklam faaliyetleri için geçerli olacak. Kampanya süresinin yetki belgesi süresini aşması halinde yetki belgesi süresinin uzatılması zorunlu olacak.

Tek kampanya içerisinde sadece bir mal veya hizmet koluna ait reklamlar yer alacak. Bir mal veya hizmet koluna ait kampanya içerisinde değişik marka ve ürünlerinin değişik sürelerde reklamı yapılabilecek.

-OLASI ZARARA KARŞI TEMİNAT MEKTUBU-

Araçlara reklam uygulanması ve uygulanan reklamların çıkartılarak, araçların eski haline getirilmesi sırasında meydana gelebilecek zararların karşılanması amacıyla, izin belgesinin düzenlendiği sırada her araç başına; taksi, taksi dolmuş, kiralık otomobil ve hafif römorklar için bin 500, minibüs ve kamyonetler için 3 bin, otobüsler için ise 6 bin Lira tutarında banka teminat mektubu, ilgili belediyeye ibraz edilecek.

Teminat mektuplarının değerleri, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılacak. İçişleri Bakanlığı, teminat mektuplarının değerlerini artırmaya veya azaltmaya yetkili olacak.

Herhangi bir il veya ilçeden alınmış banka teminat mektubu başka bir il veya ilçede de geçerli kabul edilecek. Ancak, teminat mektubunda reklamın mahiyeti, süresi ve hangi belediye ve mücavir alanı sınırı içinde geçerli olacağının açıkça belirtilmesi gerekecek.

Devam eden bir kampanya içerisinde reklamcı, araç artırımına gitmesi veya araç cinsini değiştirmesi halinde; her araç için gerekli teminat mektubunu ibraz etmek ve ticari araç reklam izin belgesi almak zorunda olacak.

-ARAÇ ÜZERİNDE REKLAM NASIL OLACAK?-

Araçların camlarında, tekerleklerinde, ön ve arka kısımlarında reklam bulunmayacak. Araçlara komple giydirme veya aracın rengini tamamen değiştirecek şekilde reklam uygulanamayacak.

Reklamlarda kullanılacak pano, tabela ve benzerleri; aracın ışık donanımını, çalışma yerini ve şeklini, kapasite ve diğer niteliklerini belirleyen plaka, şekil, sembol ve yazı gibi bulundurulması zorunlu ayrım işaretlerini, yan kapılarda ve araç üzerinde bulunan plaka numaralarını kapatmayacak. Araca reklam uygulandığında reklam renkleriyle aracın güzergah ve plaka yazılarının aynı renkte olması halinde, yazı ve plakalar aynı ebatta yazılması şartıyla başka renklerde yazılabilecek.

Kullanılacak reklam tabelası, panosu veya benzerleri, araç karoserinden ayrı olarak, aracın genişliğini, yüksekliğini ve uzunluğunu aşacak şekilde bulundurulamayacak ve kullanılamayacak. Ancak otomobil, taksi ve taksi dolmuşların tavanından itibaren bağlantı ayağı ve diğer montaj gereçleri dahil yüksekliği 50 santimetreyi geçmeyecek, taksi ve taksi dolmuş levhasını kapatmayacak ve tavanda bulunan plaka numarasını örtmeyecek şekilde reklam panosu takılabilecek. Reklam panosunun plaka numarasını örtmesi halinde, panonun üzerine veya araç tavanının diğer bölümüne aynı ebatta ve renkte plaka numarası yazılacak.

Hafif römorklarda kullanılacak reklam tabelası, panosu veya benzerleri, hafif römorkun ve çeken aracın genişliğini, yüksekliğini ve uzunluğunu aşmayacak. Ancak, otomobil, taksi ve taksi dolmuşlarla çekilen hafif römorklarda kullanılacak reklam tabelası, panosu veya benzerlerinin yüksekliği, çeken aracın yüksekliğini 50 santimetreye kadar geçebilecek.

Reklamlar; çevirmeli veya sabit tabela, pano, bant ve benzerlerinin kullanımı usulüyle veya boyama ya da folyo kaplama şeklinde de yapılabilecek.

Araçların dış kısmında yapılacak reklamlarda sesli veya görüntülü cihazlar, üç boyutlu objeler, diğer sürücüler ve karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak derecede yansıma yapan malzemeler kullanılamayacak.

Araçlarda kullanılacak reklam tabelası, panosu veya benzerleri; düşecek, kayacak, dengeyi bozacak, karayoluna değecek, yoldaki bir şeye takılacak, gürültü çıkaracak ve sürücünün görüşünü engelleyecek şekilde olamayacak.

Araç içerisine sürücünün göremeyeceği bir alana görüntülü reklam cihazları konulabilecek.

Araç üzerinde bulundurulan reklamlar, silinme, zedelenme ve benzeri sebeplerle görüntü kirliliğine neden olacak şekilde bulundurulamayacak.

Reklam kampanyası bitiminde, araçların iç ve dış kısımlarındaki reklamlar beş iş günü içinde kaldırılacak. Araç sahip veya işletenleri, kaldırılan reklamların araç üzerinde meydana getirdiği renk değişikliğini ve diğer değişiklikleri reklam süresinin bitiminden itibaren otuz gün içerisinde önceki haline getirmekle yükümlü olacak.

Tütün ve tütün mamulleriyle alkollü içkilerin tanıtılmasını amaçlayan reklamlar araçlarda bulundurulamayacak.

Reklamlarda yer alacak yazı, resim, şekil, sembol ve benzeri işaretlerle araç içerisinde görüntülü cihazlarla yapılacak yayınlar Anayasa'ya, kanunlara, Cumhuriyet'in niteliklerine, Atatürk ilke ve inkılaplarına, dini, milli ve manevi değerlere, genel ahlaka, demokratik rejime, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a ve Reklam Kurulu tarafından belirlenen ilkelere aykırı olamayacak.

Reklam Kurulu Başkanlığınca hakkında durdurma cezası uygulanan ticari reklam ve ilanlara, ticari araçlar üzerinde hiçbir suretle yer verilemeyecek.

Yönetmelik kapsamında araca alınan reklamlardan dolayı araç, özel muayene ve tespit amacıyla muayene istasyonuna gönderilemeyecek, araç üzerindeki reklam ve mahiyeti, araç tescil belgesine işlenilmeyecek.

Bu yönetmelikten önce verilen ticari araç reklam yetki belgeleriyle ticari araç reklam izin belgeleri, sürelerinin sonuna kadar geçerli olacak.

En Çok Aranan Haberler