HABER

Rektörden ezan gafı

Rektörden ezan gafı

BURSA (İHA) - Bursa'nın Mudanya ilçesinde düzenlenen bir sempozyumda konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran, namaza çağrının Arapça yapılmasına tepki göstererek, ezanın Türkçe okunmasını istedi.

Mudanya Belediyesi, Mudanya Kaymakamlığı ve Uludağ Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Mütarekenin 85. Yıldönümü" konulu sempozyum, Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sempozyumda konuşan U.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, "Türk üniversiteleri olarak bu ülkenin kuruluşunun ve kuruluşundaki temel ilkeleri anlatmaya devam edeceğiz, bu bizim asli görevimizdir. Bugün içine düştüğümüz tablo, bu ülkenin nasıl kurulduğunun ve kuruluşundaki temel ilkelerin unutturulması veya bu ilkelerden uzaklaşılması sonucunda ortaya çıkmıştır. Atatürk ilke ve inkilaplarından uzaklaştıkça, bunlara olan inanç azaldıkça, unuttukça bu ülkenin daha çok batağa batacağını ve bu ülkenin sadece ve sadece Atatürk ilke ve devrimleriyle çağdaşlaşabileceğini, gelişebileceğini, refaha ulaşabileceğini insanlarımız anlasın. Atatürk'ün vefatından sonra geçen süreç içerisinde birçok ekonomik model denendi, dışardan empoze edilen sistem kurulmaya çalışıldı, hepsi sukutu hayale uğratmıştır. Bugün dış ve iç borcu dünyada en çok olan ülke, dili ciddi tehdit altında olan ülkeyiz. Sokaklardaki tabelaları anlamak mümkün değil, vazgeçtik bu tabelalardan bizi namaza bile çağırmaya yabancı dilde devam ediyorlar, namaza Arapça çağrılıyoruz. ben 80 yıllık Cumhuriyet çocuğuyum, eğer Türk milleti olmasaydı bugün İslam dünyasının ne halde olacağını herkes bir defa düşünsün. Eğer insanın ibadete kendi dilinde çağrılması haksa, bunu en çok hak eden Türk milletidir. 40 yıl süreyle Atatürk ilke ve devrimleri bize yanlış anlatılmıştır, özellikle devrimcilik ve milliyetçilik ilkeleri tukaka hale getirilmeye çalışılmıştır" dedi.
Rektör Yurtkuran, "Ezan yabancı dil olan Arapça ile okunuyor, niye Türkçe okunmuyor" dediği anda salonda alkış koparken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Yeşilyurt ile bazı dinleyiciler salonu terk etti.

Toplantıda bulunan Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, rektörün bu cümlesine katılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Ezan bütün müslümanların evrensel sesidir. İslamın evrensel simgesidir. Tüm insanlığın, bütün müslümanların mesajı, bütün insanlığa bu evrensel çağrı ile ulaşıyor. Bir Arnavut Malezyaya gittiği zaman, bir Endonazyalı Türkiye'ye geldiği zaman, ezan ile namaz vaktini anlar, camiye gider. Böyle bir işareti, böyle bir evrensel değeri illa ki bir milletin diline çevirmeye gerek yok. Bir değerin özünü, tüm insanlığın anladığı ortak mesajı değiştirmeye kimin gücü yetebilir? Onun bozulamayacak bir gerçek olduğu, tüm alimler, tüm bilim adamları tarafından kabul edilmiştir. Rektörün konuşmasının bu cümlemesine katılmamız mümkün değil" dedi.
Sempozyumda, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ergün Aybars "Mudanya Mütarekesinin Anlamı", U.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu "Yeni Türk Devletini Mudanya Süresince Savunan İki Devlet Adamı, Gazi Musrafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa", birinci oturumda Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Yaşar Akbıyık "Mondrostan Mudanya'ya", Gazeteci-Yazar Yılmaz Akkılıç "Mudanya'nın Kurtuluşu", Kırıkkale Üniniversitesi İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran "Mudanya Mütarekesi Sürecinde Yunanistan'ın Niyeti", U.Ü.İ.İ.B.F. Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Tayyar Arı "Türkiye Aleyhindeki Kutsal' İttifak: Amerika'da Yunan ve Ermeni Lobileri" İkinci Bölümde Doç. Dr. Saime Yücer, Doç. Dr. Kemal Arı ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaya Mütarekeyle ilgili konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler