Kent bütçesinden yaptığı harcamalar, mafya skandalı ve ABD'de yaptığı tatil nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino, baskılara dayanamayarak istifa etti.
2013'te göreve gelen Demokratik Parti'li Belediye Başkanı, kent yönetiminde yaşanan aksaklıklardan da sorumlu tutuluyordu. 2014 sonunda ortaya çıkarılan Başkent Mafyası skandalı ve geçen Ağustos ayında bir mafya lideri için yapılan gösterişli cenaze töreni de Marino'nun suçlanmasına yol açmıştı.
Marino'nun, bu cenazenin yankıları sürerken ve Başkent Mafyası ile ilgili Bakanlar Kurulu toplantısı yapılırken ABD'de tatile çıkması da eleştirilerin dozunu artırmıştı.
Roma Belediye Başkanı'na son darbelerden biri de Papa Francesco'dan geldi. Papa'nın geçen ayki ABD gezisi sırasında Marino da bu ülkeye gitmiş ve bu gezinin kim tarafından organize edildiği tartışılırken Papa, "Onu ben davet etmedim, anlaşıldı mı? Organizatörlere sordum onlar da etmemiş" demişti.
Belediye Başkanı'nın, kent yönetimine ait bir kredi kartıyla şahsi akşam yemekleri yediği iddiası da ortaya atılınca Marino'ya istifa çağrıları iyice yükseldi. Marino bunun üzerine geçen Çarşamba günü bir açıklama yaparak, belediyenin kredi kartıyla 2 yıl içinde 20 bin euro harcadığını ve bu parayı cebinden ödeyeceğini söyledi.
'Mafyayla mücadele ediyor'
Söz konusu harcamaları kentin çıkarları doğrultusunda, önemli toplantı ve yemekler için yaptığını da savunan Marino, yine de polemiklere son vermek için bu 20 bin euro'yu Roma'ya hediye edeceğini belirtti.
Ancak Marino'nun bu yemeklerden bazılarına yalnızca karısıyla birlikte katıldığı haberleri ortaya çıktı ve Belediye Başkanı'na görevi bırakması çağrıları daha da arttı.
Aylardır devam eden istifa baskılarına direnen Ignazio Marino ise sonunda dün akşam görevi bıraktığını açıkladı. Öte yandan, İtalyan yasaları gereği istifa kararını geri almak için 20 günü olduğunu da vurguladı ve uygun siyasi koşullar gerçekleşirse göreve geri dönebileceğini ima etti.
Marino'nun istifa kararı karşıtlarını sevindirirken, kimileri de Belediye Başkanı'nın haksızlığa uğradığını düşünüyor.
Marino'nun mafyaya karşı mücadele ettiğini, yılda 120 milyon euro tasarruf sağladığını ve kritik olmayan kusurlarının çok abartıldığını düşünenler de mevcut. Destekçileri, Marino'ya yönelik, "isitfa çağrını geri al" başlıklı bir imza kampanyası başlattı.