Övgü Pınar
Roma
37 yaşındaki Virginia Raggi, dünkü seçimlerle Roma'nın ilk kadın ve en genç belediye başkanı oldu.
Geçen Şubat ayında 5 Yıldız Hareketi'nin internette yaptığı oylamayla adaylığa seçilen Virginia Raggi, yaklaşık 4 ay içinde tanınmayan bir yüzden başkentin yöneticiliğine yükseldi.
Ansa haber ajansının "normalliğin portresi" olarak tanımladığı Raggi'nin "sıradan vatandaşlıktan" siyasi yıldızlığa geçişi oldukça hızlı oldu.
18 Temmuz 1978'de Roma'da doğan, Roma Tre Üniversitesi'nde hukuk okuyan Raggi politikaya girmeden önce avukatlık yapıyordu.
Raggi özgeçmişinde, üniversite yıllarında bebek bakıcılığı ve garsonluk gibi işlerde çalıştığını da vurguluyor.
Raggi'nin siyasete adım atmasında ise kocası ve 6 yaşındaki oğlu etkili oldu.
Kendi deyimiyle, oğlunun doğumunun ardından gündelik yaşamdaki aksaklıkları daha yakından tecrübe etmesi üzerine "kamu işlerine ilgi duymaya başladı".
5 Yıldız Hareketi'ne girmesi de hareketin üyelerinden kocası Andrea Severini'nin kendisini bir toplantıya götürmesiyle gerçekleşti.
2013'te belediye meclisine giren Raggi, hareket içinde hızla yükselerek Belediye Başkanlığı'nı elde etti.
Normallik devrimi vaadiİtalyan basınının "inatçı, kararlı" diye nitelediği Raggi, politikadaki amacını "dünyayı değiştirmek" olarak tanımlıyor.
Bu değişimin de normallikten geçtiğini savunarak bir "normallik devrimi" vaat ediyor.
Raggi'yi Roma yönetiminde zorlu bir görev bekliyor.
Yıllık bütçesinin iki katı kadar, 12 milyar euro'nun üzerinde borç yükü olan kentte ulaşımdan altyapıya ve çöplerin toplanmasına kadar temel hizmetlerde kriz boyutunda sıkıntılar yaşanıyor.
Roma'yı ve tüm İtalya'yı 2014'te sarsan "Başkent Mafyası" skandalının yankıları da halen sürüyor.
Önceki Belediye Başkanı Ignazio Marino, Başkent Mafyası skandalının da etkisi ve yolsuzluk suçlamaları yüzünden geçen Ekim'de istifa etmek zorunda kalmıştı.
Yolsuzluklar ve organize suç çetelerinin yönetime sızmasına öfkeli seçmenin, Raggi'yi tercih etmesinde geçmiş yönetimlere duyulan bu kızgınlığın da etkili olduğu belirtiliyor.
Raggi'nin zafer konuşmasında da söz verdiği "yasallık ve şeffaflık" sözünü yerine getirip getiremeyeceği kendisi için en büyük sınavlardan biri olacak.
Raggi'nin Roma için vaatleri arasında özellikle gündelik hayatı zorlaştıran aksaklıklarla mücadele önlemleri yer alıyor.
2024 Olimpiyatlarından çekilme tartışmasıToplu taşımadaki sıkıntıları çözmek için yeni otobüs hatları açma, teleferik kurma, bisiklet yolları açma; çöp sıkıntısına karşı geri dönüşümü artırma; şeffaflığı sağlamak için belediye harcamalarını internette yayınlama; belediye gelirlerini artırmak için Katolik Kilisesi'nin ödemediği vergileri alma sözü veriyor.
Yeni belediye başkanının en çok tartışılan vaatlerinden biri ise Roma'nın 2024 Olimpiyatları'na adaylığını "fazla masraflı" olduğu gerekçesiyle geri çekme isteği.
Raggi, Olimpiyatlar konusunda yaşanan tartışmanın kızışması üzerine ise tutumunu yumuşatarak gerekirse bu konuda referanduma gidilebileceğini söyledi.
Kendisini "ibadet etmeyen bir Katolik" olarak tanımlayan Raggi, eşcinsel çiftlerin medeni birliktelik "nikahını" kıyacağını açıkladı.
Raggi'ye yöneltilen eleştirilen başında ise, 5 Yıldız Hareketi'nin fiili lideri Beppe Grillo'ya fazla bağlı olması geliyor.
Raggi seçim kampanyası sırasında Grillo isterse istifa edeceğini söylemesi üzerine "liderinin sözünden çıkmadığı" suçlamalarına hedef olmuştu.
Halk hareketi olarak kurulan ve bugüne kadar siyaset dünyasında aktif olmayan "sıradan vatandaşları" parlamentoya sokan 5 Yıldız Hareketi, katılımcı demokrasiyi savunsa da kendi içinde demokratik olmamakla eleştiriliyor.
Resmi olarak 5 Yıldız Hareketi'nin lideri olmasa da Beppe Grillo'nun hareketi anti-demokratik biçimde yönettiği iddia ediliyor.