HABER

RTÜK'ten eğitici program

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, yayını durdurulan programlarının yerine eğitim, kültür, trafik, kadın ve çocuk hakları, gençlerin fiziksel ve ahlaki gelişimi, uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklarla mücadele, Türk dilinin güzel kullanımı ve çevre eğitimi konularında programlar yayınlanacak.

RTÜK'ten eğitici program

Çevre ve Orman Bakanlığı ile RTÜK arasında Televizyon Yayınları Konusunda Yapılacak İşbirliği Protokolü bugün imzalandı. Bakanlık binasında düzenlenen törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, çevre hassasiyetinin bir ülkenin geeceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Yaşanılabilir bir ente sahip olunması, insanların huzur ve refah içinde yaşayabilmesi için çevre hassasiyetinin oluşturulması gerektiğini belirten Bakan Pepe, "İnsanların paylaştığı ortak kültürü hakim kılmak devletin her kademesindeki yöneticilerin ve toplumu şekillendiren yayın kuruluşlarının ortak görevidir" diye konuştu. Bakanlık olarak asli görevlerinin başında, çevre ve orman politikalarının tayin etmek, uygulamak ve yol haritaları oluşturmanın yer aldığını vurgulayan Bakan Pepe, "Dünyanın hiç bir yerinde çevre ve orman konusunda sadece bakanlıkların yaptıkları çalışmalarla başaıya ulaşıldığı görülmemiştir. Bu konunun çözümünde herkesin payının oması gerekiyor" dedi.

"RTÜK'ÜN EKRAN KARARTMA DIŞINDA YAYIN DURDURMA YETKİSİ DE VAR"

RTÜK Başkanı Fatih Karaca ise yaptığı konuşmada, daha önce Milli Eğitim Bakanlığı ile benzeri konuda işbirliği protokolü imzaladıklarını, bugün de Çevre Orman Bakanlığı'yla anlaşma protokolü imzaladıklarını belirtti. RTÜK Kanunu'nun 30. maddesine göre yayını durdurulan programların yerine ikame programların yayınlatılması gerektiğini ifade eden Karaca, "RTÜK'ün ekran karatma dışında yayın durdurma yetkisi de var. Durdurulan bu programların yerine eğitici-öğretici, kültür ve sanat içerikli programlar yayınlanacak. Maalesef bu konuda yayın kuruluşları üzerlerine düşen görevleri yerine getirmiyorlar. Eski bir yayıncı ve RTÜK Başkanı olarak yayın kuruluşlarının bu konuda sınıfta kaldıklarını söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Yayın kuruluşlarının seyircinin en fazla bulunduğu saatlerde eğitici-öğretici, kültür ve sanat içerikli programlar yayınlaması gerektiğini anlatan Başkan Karaca, "Seyircinin ekran başıda az olduğu ya da hiç olmadığı saatlerde örneğin sabaha doğru bu tür programları yayınlıyorlar. Bunun nedenin ben rayting kaygısı olduğunu çok iyi biliyorum" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE KANUN ÇIKARMAK PARLAMENTONUN İŞİDİR"

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Pepe ile Başkan Karaca işbirliği protokolünü imzaladı. Tören sonunda bir gazetecinin ana dilde yayın konusunda sorusunu cevaplandıran Başkan Karaca, "Türkiye'de kanun çıkarmak Parlamentonun işidir, bizim bu anlamda bir yasa hazırlığımız yoktur. Ana dilde eğitim konusunda TRT Kanunu'nda değişiklikten söz ediliyor. Biz yönetmeliğimizi çıkardık, her türlü müracaat yapılabilir. Söz kamu ve özel yayın kuruluşlarındadır, biz gereken adımı attık" cevabını verdi.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler