Rusya enerjinin her alanında Çin'in başlıca tedarikçisi olmayı hedefliyor
Rusya ve Çin liderleri, yakınlaşan işbirliklerinin önemli bir göstergesi olarak kabul edilen yeni bir boru hattının açılış törenine katıldı.
Bin kilometrelik hat, Sibirya'dan Çin'in kuzeydoğusundaki Daking bölgesine petrol taşıyacak.
İnşaatı biten hattan petrol pompalanmasına gelecek yıl başlanacak.
Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile ülkeyi ziyaret eden Rusya Başkanı Dmitri Medvedev, Pekin'de ayrıca enerji alanında bir dizi yeni işbirliği anlaşması da imzaladılar.
Sırada doğal gaz var İki ülke heyetleri, Çin'e 2015 itibariyle doğal gaz da sağlanmasını kararlaştırdı.
Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Rusya'nın beş yıl içinde Pekin yönetiminin tüm ithalat ihtiyacını karşılamayı hedeflediğini söyledi.
Ancak bu konuda henüz fiyatta uzlaşılamadı.
Her iki taraf da doğal gaz pazarlarında önemli bir yere oturacak bu anlaşmanın gelecek yaza dek karara bağlanmış olmasını hedefliyor.
Rusya'nın devlet gaz şirketi Gazprom, anlaşma ile 30 yıl süreyle yılda 30 milyar metreküp gaz sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi. Gazprom geçtiğimiz yıllarda da bu konuda girişimlerde bulunmuş, ancak sonuca ulaşılamamıştı.
Uzmanlar, dünyanın en büyük enerji üreticisi durumundaki Rusya'nın petrol ve gaz ihracı için pazarlarını çeşitlendirmeye istekli olduğunu belirtiyor.
Çin ise ABD'yi sollayarak dünyanın başlıca enerji tüketicisi durumuna geldi.
Tarafların imzaladığı diğer anlaşmalar da kömür, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında da işbirliği öngörüyor.
Yarım yüzyıl önce Komünist ideoloji konusunda görüş ayrılığına düşen iki ülke, son yıllarda ortak çıkarları doğrultusunda işbirliğini hızla yoğunlaştırdı.
Taraflar terörle ve ayrılıkçı akımlarla mücadele alanında da bir anlaşma imzaladı.