MOSKOVA (İHA) - İran'ın nükleer programına karşı ılımlı tutumuyla bilinen Rusya, tutumunu değiştirerek, bu konuda Avrupa ülkeleriyle yakınlaşmaya başlıyor.
Batı ülkelerinden farklı olarak İran'ın nükleer programına karşı ılımlı tutumuyla bilinen Rusya'nın, İran yönetimine nükleer çalışmalarını Rusya'da yapması teklifinin geri çevrilmesi üzerine, bu ülkeye karşı batı cephesinde yer almaya karar verdiğine ilişkin önemli sinyaller gelmeye başladı. Rusya Duma'sı Başkan Yardımcısı Danışmanı ve Rusya-İran Parlamenterler Grubu'nun Duma'daki Baş Danışmanı Recep Seferov, İran nükleer programıyla ilgili olarak dünyada yaşanan son gelişmeler ve Rusya'nın İran nükleer programına yönelik son tutumu konusunda görüşlerini İHA'ya açıkladı. İran nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi gündemine alınması ihtimalinin artması üzerine, son birkaç gündür İran'a karşı tutumunda kesin bir değişiklik görülen Rusya'nın, bu ülkeye yaptırım uygulanmasına yönelik tavır alacağını kaydeden Seferov, "Fakat tek ümit olarak Çin'i görüyorum. Enerji alımında İran'a bağımlı olan Çin yönetiminin, kesinlikle İran karşıtı cephede yer almayacağını düşünüyorum. Zira İran'a karşı ortak karar alınması halinde bundan tüm dünya ekonomisi zararlı çıkacak" dedi.
İran'ın zaten, yıllardan beri ve şu anda da ambargo altında yaşadığını belirten Seferov, alınacak yeni bir ambargo kararının kendi ihtiyaçlarını karşılama gücüne sahip
İran'ı pek de etkileyeceğini sanmadığını vurgularken, "İran'ın nükleer programının ekonomik veya politik amaçlardan daha ziyade, ulusal bir ideoloji ve hedef olduğunun bilinmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın son beyanında nükleer silah değil, nükleer teknoloji sahibi olmayı bir daha açıkladığına dikkat çeken Seferov, benzeri açıklamaların samimiyetine inandığını belirterek, bu amacın İran'ın doğal bir hakkı olduğunu da sözlerine ekledi.