HABER

Rusya'daki Şangay İşbirliği Örgütü toplantısı

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Rusya'nın Ufa kentinde yarın başlayacak Şangay İşbirliği Örgütü zirve toplantısına katılacağı belirtildi.

İslamabad'da Pakistan Dış İşleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Navaz Şerif Rusya'nın Ufa kentinde yer alacak 15. Şangay İşbirliği Örgütü zirve toplantısına katılacak ve zirve sırasında üye ülkelerin liderleri ile ayrı ayrı toplantılarda yapacak" denildi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Pakistan Başbakanının Savunma ve Diş İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, "Pakistan zirveye gözlemci olarak katılacak ancak bu zirve bizim önemli çünkü Örgüte tam üyelik işlemi de zirve sırasında başlayacak, Rusya ve Çin ve diğer ülkelerin desteğini kazandık" dedi.

AA muhabirine ŞİÖ tam üye olmasından sonra enerji ve ticaret alanlarında işbirliği için yeni alanların açılacağını kaydeden Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanlığında çalışan bazı üst düzey yetkililer, Başbakan Navaz Şerif ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında, zirve esnasında ikili bir toplantının da olacağını ve Rusya'nın, 2 milyar dolar tutarındaki Pakistan'ın Karaçi ve Lahor kentleri arasında döşenecek LNG boru hattı anlaşmasını inşası için yapılacak anlaşmanın sonuçlandırılmasının beklendiğini belirtti.

- Pakistan Hindistan teşkilata tam üye oluyor

Şangay İşbirliği Örgütü Pakistan ve Hindistan'ın tam üye olma imkanın artık olgunlaştığını belirten Pakistan'ın eski Hindistan ve Afganistan Büyükelçisi Eziz Ahmet Han, "Pakistan ve Hindistan ŞİÖ tam üye olması için işaretler olumlu, iki ülkede Ufa'daki yapılacak zirvede tam üyelik statüsü alacak" dedi. Aziz ayrıca Örgütün öngördüğü ekonomik ve ticaret işbirliği hedeflerini gerçekleşebilmesi için bölgede huzur ve istikrarın önemli olduğunu kaydederek, "Afganistan'da huzurun sağlanması çok önemli, bu yüzden Çin ve Rusya Afganistan'da ki barış görüşmelerin başarısında büyük ilgi gösteriyor" diye konuştu.

Şangay İşbirliği Örgütüne Pakistan ve Hindistan'ın tam üye olması durumunda Pakistan'ın üzerine düşecek zorunluklar olduğunu söyleyen konu üzerine uzman Fazlur Rehman AA muhabirine şu değerlendirmede bulundu:

"Pakistan tam üye olması ile 26 protokole imza atmak zorunda kalacak, bunlar arasında üye ülkelere transit ticari geçiş kolalığı sağlamak ve terörizme karşı bilgi paylaşımı gibi zorunluklar yerine getirmesi gerekecek. Hindistanla böyle bir işbirliğini yapmada sorunlar yaşanabilir, Rusya ve Çin için bu iki nükleer güç arasındaki ilişkileri huzurlu tutmak büyük hedef olabilir"

Pakistan Şangay İşbirliği Örgütüne 2001 yılında tam üyelik için başvuruda bulunmuş ancak Pakistan'a gözlemci statüsü verilmişti.

- Zirve'de Pakistan ve Hindistan Başbakanları görüşecek

Öte yandan zirve sırasında Pakistan ve Hindistan Başbakanların da bir araya geleceği belirtildi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı kaynakları AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Başbakan Navaz Şerif ve Narendera Modi arasında Ufa'da görüşme olacak. iki lider arasında görüşmenin gündemi belirsiz ancak el sıkışma ve sıcak temas olacak, bunun dışında bir şey söylemek için erken olur" yorumunda bulundu.

Pakistan ve Hindistan Başbakanları son olarak geçtiğimiz sene Nepal Başkenti Katmantu'daki bir bölge toplantısı sırasında bir araya gelerek bir süre görüşmüşlerdi.

iki ülke arasındaki barış görüşmeleri 2008'de Hindistan'ın Mumai şehrinde meydana gelen terör saldırılarının zanlısı olan Zeki ur Rehma Lakvi'nin Pakistan'daki mahkeme tarafından serbest bırakılmasından beri durmuş durumda.

En Çok Aranan Haberler