HABER

"Sağlık bakanıyım, sihirbaz değilim"

ANKARA (ANKA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta pembe tablo çizildiği yönündeki iddialara "Biz Sağlık Bakanıyız, sihirbaz değiliz. Elbette eksiklerimiz kusurlarımız var. Kişi başına 600 dolar bir harcama ile Avrupa'ya kıyasla 5'te bir hemşire ile, 3'te bir hekim ile, 10'da bir fizyoterapist ile vatandaşa en doğru, en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın 6. yılını değerlendirdiği toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. ‘Küresel kriz karşısında bakanlık olarak ne gibi tedbirler alıyorsunuz, kriz sağlık harcamalarında nasıl bir etki yaratır?' sorusuna Bakan Akdağ, şöyle cevap verdi:

"Güvencemiz hükümetin yaklaşımı. Sağlık harcamalarında tasarruf olur ama sağlık hizmetlerinde tasarruf olmaz. Biz krizin başından beri toplantılar yaptık. Tasarruf yapabileceğimiz alanlar var ve yapıyoruz da. Örneğin nezle ve gripte akılcı ilaç kullanımının önemine işaret ettik. Bu hastalıklarda antibiyotiğin hiçbir faydası yok ve boş yere kullanılıyor. Nezle ve gripte ilacı akılcı kullanırsak yılda çok fazla miktarda bir tasarruf sağlanacak. Buna benzer pek çok şey var; ama dediğim gibi sağlıktan tasarruf değil."

-"TAM GÜN YASASI İLE EĞİTİMİN KALİTESİ ARTACAK"-
Tam gün yasasının eğitim kalitesini düşüreceği yönündeki iddialara Bakan Akdağ, eğitimin kalitesinin artacağını söyleyerek yanıt verdi. Bakan Akdağ şunları söyledi:
" Örneğin ben bir üniversitede öğretim üyesiyim. Öğlen 12.00'de muayenehaneye gidiyorum. Eğer özel muayene ve özel ameliyat yapıyorsa öğleden sonra 2'de bu işe başlıyorum. Öğrencilerimle asistanımla ilişiğim kesiliyor. Özel muayene ile en fazla günde 5 hastaya bakarım. Bu benim için güzel gelir kaynağı olur. Oysa ki bu sistem kalktığında polikliniğe gelen 100 hastayla ilgilenecek. Asistanlara öğrencilere hem öğreteceğim hem de hizmet vereceğim. 1. sistem taşma sendromuna yol açar. Bu aynı zamanda eğitimi de baltalar ve geriletir."
YÖK'ün tıp fakültelerini çoğaltmasının eğitimin niteliğini etkileyip etkilemediği yönündeki soruya ise Bakan Akdağ, "Üniversiteler arası kıyaslamalar yanlış. Her üniversitede çok iyi öğrenciler yetişiyor. Önemli olan öğrenciyi hastalarla, hocalarla ve laboratuarlarla buluşturmak. Hocalar öğrencilerle buluşmaz ise eğitim kötüye gider. Öncelikli olarak doktor açığımız gidermemiz gerekiyor" şeklinde cevap verdi.

-"BIÇAK PARASI KABULLENİLMİŞ DURUMDA"-

Bakan Akdağ, hastanelerde bıçak parası olarak alınan paraya ilişkin belli yaptırımlar uyguladıklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Ne kadar cezalandırırsanız cezalandırın. Sistem bozuksa faydası olmaz. Sağlık Bakanlığı sadece doktorlarını cezalandıran bir bakanlık izlenimi yaratılıyor. Bu bıçak parası işinin en yaygın yapıldığı yer geçmişte devlet ve SSK hastaneleri idi. Doktorun muayenehanesine gitmeden hastanızı asla tedavi ettiremezdiniz. Şimdi ise en az bu hastanelerde oluyor. Buna rağmen vatandaştan hukuki olmayan böyle bir talepte bulunuluyorsa mücadele edeceğiz. Ama başka çare de yok. Vatandaş bunu kabulleniyor. Mecburiyetten kaynaklana bir kabulleniş oluyor. Kimse şikayet etmiyor. Sistemdeki aksaklık giderilmeli." (ANKA)

En Çok Aranan Haberler