ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, son dönemlerde 'hizmet kusuru' nedeniyle art arda açılan tazminat davaları yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Yataklı tedavi kurumlarında işlenen hizmet kusurlarına bağlı olarak Sağlık Bakanlığı aleyhine açılan dava sayısında önemli oranda artış yaşanıyor. Bakanlık, 'mahkum' edildiği birçok dava nedeniyle yüklü miktarlarda tazminat ödemek zorunda kaldı. Olaya el koyan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, kurum yöneticilerine, "İşinizi daha dikkatli yapın" talimatı verdi.
Sağlık Bakanlığı, 'hizmet kusuru' nedeniyle açılan ve büyük bölümünde tazminat ödemek zorunda kaldığı davaları mercek altına aldı. Bakanlık yetkilileri, inceleme sonunda davaların özellikle yanlış teşhis ve tedavi nedeniyle açıldığını belirledi. Yetkililer, bunun dışında şu nedenlerden dava açıldığını tespit etti:
"Ameliyat öncesi ve sonrası gelişen komplikasyonlar, doğum esnasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar, hastane idaresinden kaynaklanan problemler, hatalı enjeksiyon, hatalı laboratuar tetkikleri, poliklinik ve sevk işlemlerinde yanlış yönlendirmelerle acil servis hizmetlerinin yetersizliği."
Sağlıkta Dönüşüm Programı, Aile Hekimliği ve en son olarak SSK hastanelerinin devri projelerini yürüten Sağlık Bakanlığı, 'hizmet kusuru' nedeniyle açılan davalara 'hiç hesapta yokken' bütçesinden ciddi oranlarda para ödemek zorunda kaldı. SSK hastanelerini devralan bakanlık yetkilileri, iş ve sorumluluğun artacağını düşüncesiyle, daha fazla 'hizmet kusuru' işlenmesinden ve sonuçta dava sayısında patlama yaşanmasından endişe ediyor.
"HASTA HAKLARINA RİAYET EDİN" Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 81 ilin sağlık müdürüne bir genelge göndererek, 'hizmet kusuru' nedeniyle artan davalara dikkati çekti. Kurum yöneticilerine, "İşinizi daha dikkatli yapın" uyarısında bulunan Ünüvar, hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik özverili çalışmalar sürdürülürken, açılan davaların en aza indirilmesi amacıyla bazı tedbirlerin alınmasını istedi. Müsteşar Ünüvar, söz konusu genelgede, hastanın sağlık kurumuna müracaatından itibaren tıbbi müdahale ve işlemlerin her aşamasında kayıtların 'Yataklı Tedavi Kurumları Tıbbi Kayıt ve Arşiv Hizmetleri Yönergesi' hükümleri doğrultusunda eksiksiz tutularak arşivlenmesini ve kurumda muhafaza edilmesini istedi.
Ünüvar, ayrıca, açılan davalara karşı Sağlık Bakanlığı'nın savunmasında kullanılmak üzere bilgi-belge istenildiğinde evrakların okunaklı, tam ve eksiksiz olarak, tıbbi ve teknik görüşler eşliğinde hazırlanarak gönderilmesi talimatını verdi. Sağlık hizmeti sunumunda Hasta Hakları Mevzuatı'na hassasiyetle riayet edilmesini, yapılacak her tıbbi işlemde hasta veya yakınının mutlaka yazılı rızasının alınmasını, gerekli bilgilendirmenin yapılarak kaydedilmesini isteyen Ünüvar, bunun dışında mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilmesine yönelik hizmet içi eğitimlerin planlı bir şekilde yapılması emrini verdi. Ünüvar, genelgesinde ayrıca şu talimatlarda bulundu:
"Kurum personelinin özellikle de sağlık personelinin mesleğin icrasında ilgili mevzuatta öngörülen yetki, görev ve sorumlulukları dahilinde hareket etmesi, bu yönüyle kurum iç denetiminin başhekim sorumluluğunda hassasiyetle yürütülmesi gerekir. Başka bir kuruma sevki gereken hastaların ilk müdahalelerinin yapılarak tıbbi durumu sabitlendikten sonra vakit geçirilmeksizin vakanın durumuna göre, gerekli tıbbi cihaz ve personelle birlikte diğer sağlık kurumuna belirlenmiş olan hasta sevk usulüne uygun şekilde gönderilmesi ve sevke ilişkin tüm kayıtların eksiksiz tutulması sağlanmalıdır. İl müdürlükleri tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak sağlık çalışanlarının başta yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) olmak üzere gerekli görülen diğer konularda hizmet içi eğitime alınmaları gerçekleştirilmelidir. Kapanan sağlık kurum ve kuruluşlarının tıbbi kayıt ve arşivlerinin il müdürlüklerince uygun bir şekilde saklanması ve muhafaza edilmesi, keyfiyetin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına bildirilmesiyle konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve titizlikle takibini önemle rica ederim."