ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı 4 kişinin ölümü ve binlerce kanatlı hayvanın itilafıyla sonuçlanan kuş gribi salgınının bu yıl en az zararla atlatılması için tedbirlerini sıklaştırdı.
Bakanlık, Kuş Gribi Ulusal Faaliyet Planı kapsamında "Ulusal Kuş Gribi Tatbikatı" gerçekleştirdi. Ulusal Pandemi Planı'nın bir bölümü olan İnfluenza Pandemi Plan Tatbikatı Dedeman Otel'de yapıldı. Tatbikata 81 ilde görev yapan il pandemi planlamasından sorumlu uzmanlar, hastanelerde pandemi planlamasından sorumlu uzmanlar, il pandemi izleme kurulunda görev yapan uzmanlar ile hudut kapısı olan illerde hudut kapılarında görev yapan hekim ve yöneticilerin yanı sıra gözlemciler katıldı. Tatbikatta illerden gelen ekipler kendilerine ayrılan intranet düzenekli bir bilgisayar sistemi olan masalara yerleşti. Tatbikat salonunu Sağlık Bakanlığı Operasyon Merkezi Masası ve tatbikat Yönetim Masası da kuruldu. Tatbikattaki oyunculara 3. alarm durumu verildi ve duruma özgü illere hayali olaylar mesaj olarak iletildi. İller bu hayali olaylara kendi planları doğrultusunda cevaplar hazırladı. İllerin çalışmaları mederatörler aracılığıyla test edildi. Böylece illerin hazırladıkları planların ve uygulama yeteneklerinin değerlendirilmesi yapıldı. İl ekipleri tatbikat sonunda belli aralıklarla kendilerine gelen mesajlar kapsamında olayları nasıl değerlendirdiklerini ve ne yaptıklarını bir sunumla anlattı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Turan Buzgan, tüm dünyanın infuenza (grip hastalığı) ve Avian İnfluenza'ya (kuş gribi) karşı tedbir aldığını, Türkiye'nin bu gelişmelere kayıtsız kalamayacağını bildirdi. Oluşturulan Pendemi İzleme Kurulu'nun dün ilk toplantısını yaptığını anlatan Buzgan, illerin daha önce hazırlayarak bakanlığa gönderdiği Pandemi Planlarını tatbikatta test etme imkanı bulduklarını kaydetti. Pandemiye (grip salgını) hazır olmanın sadece kağıt üzerinde hazır olmakla mümkün olmadığını vurgulayan Buzgan, hazırlıkların pratiğe dökülmesinin gerekliliğine işaret etti.
Türkiye'nin kuş gribine karşı ciddi anlamda tedbirler alıp tatbikat düzenleyen tek ülke olduğunu anlatan Buzgan, "Kuş gribi riski her zaman vardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlar sürekli kuş gribine karşı uyarılarda bulunuyor. Biz bu uyarıları ciddiye almak zorundayız. Pandemiye hazırlıksız yakalanmak felaket olur. Pandemi oluşmaması için bilimsel örgütler ve ülkeler çalışıyor. Ancak hazırlıklı olmak ve en az zaiyatla bunu atlamak gerekir" diye konuştu.
Grip salgınıyla ilgili çeşitli senaryolar olmakla birlikte, gelecekteki muhtemel küresel salgın etkeni olabilecek virüsün özellikleri tahmin edilemiyor. Yeni bir virüsün ne kadar zarar verebileceği ve hangi yaş grubunun daha çok etkileneceği de bilinmiyor. Ancak en iyimser senaryolara göre çok kısa bir zaman dilimi içinde dünya çapında 233 milyon hasta polikliniklere başvuracak, 5.2 milyon hasta hastaneye yatacak ve 7.4 milyon da ölüm gerçekleşecek.