ANKARA (İHA) - Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinde yeni bir dönemi başlatan Sağlık Bakanlığı, hekim ve yardımcı sağlık personeli istihdamını taşeron firmalara devrediyor.
Uygulanan yönetmeliğe göre, hastaneler ihale usulü ile eleman alacak, sağlık personeli ise ihaleye katılacak 'şirketlerin emrinde' çalışacak. Sağlık kuruluşları taşeron firmalar aracılığıyla iki, üç ya da dört ay çalıştırılmak üzere kısa dönemli hekim ve personel istihdam edecek. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, 'eleman temininde güçlük çekilen bölgelerde' sözleşmeli sağlık personeli alımına ilişkin 2003 yılı Temmuz ayında bir yasa hazırladı. 5 Mayıs 2004 tarihinde ise yasaya dayanılarak düzenlenen yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarına 'döner sermayeden karşılanmak üzere sağlık personeli hizmeti satın alma' yetkisi verildi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderilen genelgede, 'sağlık personeli hizmeti satın alma' yetkisi hatırlatıldı ve isteyen kurumların bu doğrultuda hareket edebileceği belirtildi. Hazırlanan yönetmelik ve yayımlanan genelgelerin ardından Denizli, Manisa ve İstanbul'daki bazı hastaneler ihale açarak, uzman hekim, pratisyen hekim, hemşire, ebe, diyaliz hemşiresi, anestesi teknisyeni, tıbbi sekreter, acil tıp sekreteri ve sağlık memuru aldı. Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki hastaneler ise ihtiyaç duyduğu sağlık personeli alımı için ihale açtı. Uygulamanın ardından çok sayıda firmanın kurulduğu ve bu firmaların çalışmak isteyen sağlık personellerini bünyesine katmaya başladığı öğrenildi.
Bu arada, hastane yönetimleri ile taşeron şirketler arasında imzalanmak için hazırlanan sözleşmelerde yer alan maddeler, 'kiralık sağlık personeli' eleştirilerini doğruluyor. Sözleşmeye göre ihale sonucu görev alan hekimler başta olmak üzere tüm asğlık çalışanları taşeron firmaların 'inisiyatifi' ile çalışacak. Taşeron firmalar, kurum yöneticilerinin isteği ya da kendi talepleri doğrultusunda istedikleri zaman 'sağlık personeli'ni işten atabilecek. Hastane yönetimi herhangi bir durumda personeli değil şirketleri muhatap alacak. Sözkonusu sözleşmede ayrıca, "İdare, genel uzman hekimlik hizmetlerinde, hizmet sunulacak olan birim ve alanları belirlemeye, değiştirmeye, yeni birim ve alanlar göstermeye; birim ve alan tespit etmek suretiyle satın alınan uzman hekimlik hizmetlerinde ise, hastane içerisindeki aynı nitelikte birimler arasında gerekli değişiklikleri yapmaya ve yeni yerler göstermeye yetkilidir" deniliyor.
'KİRALIK' UZMAN HEKİMİN GÖREVLERİ Hastane yönetimi ile taşeron firma arasında imzalan sözleşmede uzman hekimlerin görevleri şöyle tanımlanıyor:
"- Hastaları uzmanlıkları çerçevesinde muayene ve tedavi etmek ve poliklinik yapmak,
- Uzmanlık dalları bulunmayan kurumlarda, hastaları da muayene ve tedavi etmek, ilk tedaviden sonra ilgili dal uzmanının görmesi gereken vakaları, gereği yapılmak üzere bildirmek,
- Hasta müşahade ve tabelalarını düzenli ve usulüne uygun olarak yazmak,
- Her ne zaman olursa olsun önemli ve acil vakalar nedeniyle kurumca kendisine yapılan davete gelmek ve gereken muayene ve tedaviyi yapmak,
- Hasta hakkında konsültasyon için gelen davetleri kabul etmek ve görüşlerini bildirmek,
- Poliklinik ve servisinde ihbarı mecbur bir bulaşıcı hastalık görüldüğünde, ihbar vesikasıyla durumu bildirmek,
- Orijinal çalışmalara esas teşkil edebilecek nadir vakalarda, hastane bilimsel konseyine sunulmak üzere bilgi ve belge vermek,
- Servis istatistiklerini düzenlemek, zamanında vermek ve servis protokol defterinin tutulmasını sağlamak,
- Ameliyatın sonunda, yaptığı ameliyatı ameliyat kayıt defterine kaydetmek,
- Poliklinik ve servislerde geçen önemli fenni ve idari vakaları bildirmek.
- İhtiyaç duyulan alet, ilaç ve sıhhi malzeme için istek belgesi düzenlemek, eczane veya depodan alınmasını sağlamak.
- Demirbaş eşyanın bakımı, muhafazası ile tüketim maddelerinin yerinde ve ekonomik kullanımını sağlamak.
- Gerektiğinde hastayı gönderen uzmanla hasta hakkında görüşmeler yapmak.
- Uzmanlık dalının gerektirdiği bütün koruyucu ve tedavi edici hizmetleri bilimsel, teknik ve etik esaslara göre vermek.
- Görevi ile ilgili olarak idarece verilecek benzeri diğer görevleri yapmak,
- Mevzuatça belirlenen diğer görevleri yapmak".