HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlık sigortası sorgulama: Sağlık sigortası var mı nasıl öğrenirim?

Sağlık sigortası herhangi sağlık problemi söz konusu olduğunda, bireyin sağlık masraflarını maddi olarak karşılayan bir uygulamadır. Sağlık Sigortaları türüne göre herhangi bir hastalık ya da kaza durumunda ihtiyaç duyulan ilaç, tedavi vb. ücretlerin karşılanmasına ve iyi şartlarda tedavi hizmeti almaya olanak sağlar. Peki sağlık sigortası nasıl sorgulanır?

Sağlık sigortası sorgulama: Sağlık sigortası var mı nasıl öğrenirim?

İnternet dünyasının gelişmesiyle birlikte bireylerin sahip olduğu ürün ve hizmetlere erişimi çok daha kolay ve güvenli hale gelmiştir. Aynı zamanda bu ürün ve hizmetler hakkındaki işlemler pek çok alanda daha hızla yürütülmeye başlanmıştır. Bu sayede sigorta ürünleri ve poliçeleri ilgi ilgili işlemler de internet üzerinden alınabilen hizmetler arasına girdi. Kişiler artık online poliçe sorgulama işlemleri ile poliçe sorgulama ve diğer poliçeler le karşılaştırma yapmak için daha kısa zaman harcar. Özel sağlık sigortası, araç kasko veya trafik sigortası gibi tüm sigorta türleri online poliçe sorgulama hizmeti ile birkaç dakika içerisinde sorgulanabilir ve poliçe detayları öğrenebilir.

Sağlık sigortası var mı nasıl öğrenirim?

Günümüzde pek çok özel şirket ve kurumsal şirketin sunduğu sağlık sigortası mevcuttur. Sağlık sigortası sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden poliçe bilgileri, poliçe anahtar bilgileri ve kimlik bilgileri kullanılarak sağlık sigortası sorgulama işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte sigorta yapılan özel şirketlerin resmi internet sitelerinden de sigorta sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Sağlık sigortası sorgulama konusunda pek çok kişi E-devlet sisteminin sunduğu hizmetlerden yararlanıyor. Üstelik sağlık sigorta sorgulama işlemi internet üzerinden oldukça hızlı ve daha kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Türkiye’de çalışan kişilerin muhakkak SGK kurumlarının sunduğu bir sağlık sigortası bulunur. Aynı zamanda çalışmayan kişiler de devlet tarafından sunulan genel sağlık sigortası kapsamına alınır. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama hizmetleri de E devlet sistemi üzerinden öğrenilebiliyor.

Hangi sağlık kurumundan faydalanıyorum?

Kişi hangi sağlık sigortasını kullandığını merak ediyorsa, E-Devlet üzerindeki “SPAS Müstehaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi)” hizmeti üzerinden kolaylıkla sigorta bilgilerini öğrenebilir. Sağlık sigorta durumunu öğrenmek isteyen kişilerin aşağıdaki adımları takip etmesi gerekir:

  • E-Devlet hesabına giriş yapılır.
  • Arama çubuğuna, “SPAS Müstehaklık Sorgulama” yazılarak tam adı “SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi)” olan hizmete tıklanır.
  • Çıkan ekranda, kişinin sigorta durumu, detaylı olarak yer alır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası sorgulama nasıl yapılır?

Kurumlar tarafından yapılan standart sağlık sigortaları, istenilen tüm sağlık hizmeti ücretlerini karşılamayabilir ya da sadece belirli bir kısmını karşılayabilir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ise sigortanın anlaşmalı özel sağlık kurumlarında, SGK tarafından karşılanan sağlık ücretlerinde oluşan fark ücretlerine hiçbir ek ödeme yapılmadan karşılanır. Sağlık sigortası sorgulama e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Hem tamamlayıcı sağlık sigortası için hem de özel sağlık sigortam var mı diye soranlar, sigortası poliçeleri ilgili işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapabiliyor. T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra “Poliçe Sorgulama” ekranından sağlık sigortası ile ilgili bilgiler öğrenilebilmektedir.

Genel sağlık sigortası sorgulama nasıl yapılır?

Genel sağlık sigortası, hastalık ve kaza gibi istenmeyen durumlarda, bireyin maddi durumu ve sigortalı olup olmaması fark etmeksizin sağlık hizmeti alma hakkı verir ve istisani durumlar haricinde bütün T.C vatandaşlarını kapsama altına alır. Genel sağlık sigortası sorgulama işlemleri şu şekilde yapılır:

  • https://www.turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet’e giriş yapılır.
  • E-devlet şifresi, mobil ya da elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri ile sisteme giriş yapılabilir. E-Devlet şifresi bulunmayan kişiler, PTT şubelerinden ücret karşılığında şifre edinebilir.
  • E-hizmetler bölümünde liste hâlinde sıralanan kurumlar içerisinden "Sosyal Güvenlik Kurumu" seçilir.
  • SGK sayfasında yapılabilecek işlemlerin içinden "Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama" seçeneği seçilir.
  • Açılan sayfada kişinin GSS durumu ve borcu var ise bu borcun miktarı gösterilir. Borç yok ise borcun bulunmadığı gösterilir.

Genel sağlık sigortası ücreti ne kadar?

Asgari ücrette gerçekleşen değişiklikler sonrasında pek çok kalemde de güncellemeler gerçekleşti. Bunlardan biri de 1 Ocak 2012 yılından itibaren devlet tarafından zorunlu olarak yapılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinde yaşandı. Asgari ücretin değişmesiyle birlikte kişiler GSS primleri ne kadar oldu sorusunu merak etmeye başladı. Güncel tutarı 332,5 lira olan GSS primleri, asgari ücretin artmasıyla birlikte 11 bin 402 lira olan ücrete karşılık 405 lira GSS birimi ödemesi yapılmalıdır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler