Anayasa Mahkemesi, personelin ikamet sınırları ve hasta bilgilerinin paylaşımını düzenleyen bazı maddelerin iptaline karar verdi. Bu kararla sağlık çalışanlarının, sağlık kuruluşlarına 30 dakikada ulaşabilecek mesafede ikamet etmeleri zorunluluğu ortadan kalktı.
Anayasa Mahkemesi Sağlık Bakanlığı'nın görev ve teşkilatlanma yapısını düzenleyen kararnamenin iptal istemini kısmen reddetti. Ancak Yüksek Mahkeme personelin ikamet sınırları ve hasta bilgilerinin paylaşımını düzenleyen bazı maddelerin iptaline karar verdi. İptal edilen hükümler arasında ikamet mecburiyetini düzenleyen 55 maddede yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın tüm sağlık çalışanlarına görevli bulunduğu yerleşim yeri sınırları içinde ikamet etme mecburiyeti getiren söz konusu karar verebilme yetkisini alıyordu. Sağlık Bakanlığı da söz konusu hükme dayanarak ağustos ayında bir genelge yayınlamış ve sağlık çalışanlarının sağlık kuruluşlarına 30 dakikada ulaşabilecek mesafede ikamet etmelerini zorunlu hale getirmişti. Genelgeye aykırı hareket eden personel hakkında idari ve disiplin işlemi yapılacağı da hükme bağlanmıştı. Türk Sağlık-Sen’de genelgenin iptali için Danıştay’a dava açmıştı.
Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu genelgeye de dayanak kabul edilen maddeyi iptal etmesiyle birlikte hastaneye en fazla 30 dakika uzaklıkta ikamet mecburiyeti de ortadan kalkmış oldu. Söz konusu uygulamanın haksızlık olduğunu dile getirdiklerini kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Söz konusu düzenleme zaten yanlıştı. Tüm memurlar için 2010 yılında Torba Yasa ile kaldırılan ikametgâh zorunluluğunun 2011 yılında sağlık çalışanları için geri getirilmesinin önünün açılması anlamsızdı. Söz konusu genelgenin iptali içinde Danıştay’a dava açmıştık. Şimdi Anayasa Mahkemesi verdiği bu kararla sağlık çalışanlarına uygulanan bu yasağı kaldırmış oldu. Bu tür uygulamalar artık gündeme getirilmemelidir.” diye konuştu.