İSTANBUL (İHA) - Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burhan Uslu, toplumun birçok kesiminde "50 yaş ve üzerindeki insanların egzersiz yapmalarının yanlış" olarak bilindiğine dikkat çekerek, aslında bu anlayışın yersiz olduğunu ve yaşama daha olumlu bakabilmek için hayat boyu hareket etmenin gerekli olduğunu söyledi.
İnsan vücudunun otomobil ya da diğer elektronik aletler gibi bakıma ihtiyacı bulunduğunu, mutlaka her yıl genel kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Uslu, yemek yeme alışkanlığından kan basıncına ve kolesterolüne kadar her şeyi normal seviyede olan birinin tek eksiğinin egzersiz konusunda olabileceğini kaydetti. İnsanlarda yaşlılığa bağlı olarak kalp ve damar kapasitesinde, metabolizma hızında, esneklikte azalma olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Uslu, "Bu durum, kadınlarda daha fazla olmak üzere osteoporoz riskini arttırır. Hareketlilik azalır. Dokunma, ağrıya duyarlılık bozulur, eklemlere daha fazla basınç biner. Halbuki, düzenli yapılacak egzersizlerle bu fonksiyonel düşüş yarı yarıya yavaşlatılabilir. Hareketliliğin hem fiziksel ve hem de psikolojik birçok faydası mevcuttur. Egzersizle şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi ve kanser gibi birçok hastalık riskini azaltılabileceği gibi, aynı zamanda kilo verip form tutmak da mümkün hale gelir" dedi.
Egzersize başlamak için geç kalındığını düşünmenin yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Uslu, sağlıklı yaşamın altın anahtarlarını şöyle sıraladı:
"Devamlı ve düzgün egzersizlere tıbbi check-up'dan geçtikten sonra başlayın. Isınma ve germe hareketleri yapmayı unutmayın. Hafif ve orta terlemelerde daha sıkı çalışmaya devam edin. Bu durum, vücudunuzun soğutma sisteminin çalıştığını, kalp ve solunum hızının artması ise adalelere oksijen pompalandığını gösterir. Göğüste baskı ya da gerginlik, bununla beraber sol kola ve boyna uzanan ağrı ya da nefes almakta zorluk, çınlama ve bulantı olursa derhal çalışmayı durdurup, hemen doktorunuza başvurun. Hafta sonlarında da sporunuzu nemli ve sıcak ya da soğuk havalara rağmen mutlaka devam ettirin. Tok karnına sporun yapılmayacağını asla unutmayın. Enerji ihtiyacınız için esansiyel yağ asitleri içeren somon, fındık ve bol tahıllı gıdalardan alın. Sıcak ve nemli havalarda sık sık bol su ya da sportif içecekleri tercih edin. Susuzluk sonrası kan basıncı düşer, kalp atım hızı artar. Uzun süreli sporlarda suyun yanında şeker ve mineralleri de almayı ihmal etmeyin. Çocuklarınızla top oynayın, evinizi veya malzeme odanızı düzeltip temizleyin. Varsa köpeğinizle yürüyüşe çıkın. Öğle ve akşam yemek aralarında yürüyüş yapmayı unutmayın. Hiçbir şey yapamıyorsanız alışveriş merkezlerinde yürümeyi tercih edin."