Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2008 yılında sağlık alanında önemli düzenlemeler yapacaklarını bildirdi.
Akdağ, öncelikle bakanlığın Teşkilat Yasasını çıkarmak istediklerini, bugüne kadar kanun hükmünde kararnameyle çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Teşkilat Yasa Taslağının, Sağlık Bakanlığını, kuralları koyan, rehberlik ve denetleme yapan, performans ölçen, kaliteyi değerlendiren, ancak bütün bunların üstünde de ülke genelinde sağlık politikalarını oluşturmak üzere stratejik planlar yapan bir bakanlık haline dönüştüreceğini belirten Akdağ, 3 yıldan beri bu düzenleme üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Sağlık Bakanlığının "sağlıkta dönüşüm" yaptığını, özellikle vatandaşı ilgilendiren konularda ve teşkilatın işi yürütme şekliyle ilgili olarak geçmiş dönemde çok sayıda değişiklik yaptıklarını hatırlatan Akdağ, "Şimdi bakanlığın merkez ve taşrasını da içine alan bir takım değişiklikler yapacağız" dedi.
Bakan Akdağ, sağlık alanında önemli projelerin hayata geçirildiğini, hastanelerin devrinin ardından pilot uygulama olarak başlayan aile hekimliğinin yaygınlaştığını hatırlatarak, halen TBMM Sağlık Komisyonu gündeminde bulunan hastane birlikleri kurulması hakkindeki düzenlemeyle bütün hastaneleri, mahallinde oluşturulmuş yönetim kurullarıyla yerinden yönetilen sağlık kurumları haline dönüştürmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Teşkilat Yasasının ardından Sağlık Temel Yasasını da yürürlüğe sokmak istediklerine işaret eden Recep Akdağ, "Yapmak isteğimiz bir çok yasal düzenleme var;İlaçla ilgili bir kurum var, halk sağlığı kurumu var, milli sağlık enstitüsü var. Bunun dışında Hıfzıssıhha ve başka bazı kanunlarımız 1920-30'lu yıllardan kalma... Bunlarda bizim dönemimizde de bizden önce de bazı güncel değişiklikler yapıldı. Ama sonuçta bir bütünlük içerisinde temel kanun olarak getirmek istiyoruz" dedi.
Akdağ, bu iki düzenlemenin 2008 yılının ikinci yarısında Meclise sevk edilmesinin planlandığını, öncelikle Teşkilat Yasasının gündeme geleceğini bildirdi.
AA