ANKARA/BERLİN (ANKA)- Fransa'da cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy, görevini yarın resmen devralacak. Sarkozy'nin görevini üstlenmesiyle Türkiye'nin AB sürecinde Fransa'dan kaynaklanan sorunlarla karşılaşılmasından endişe ediliyor. Ancak Berlin'deki Alman kaynakları, AB Konseyi'nce oybirliğiyle verilen müzakere yetkisinin değiştirilebileceğini düşünmenin "gerçekçi" olmadığını belirtiyor.
Yarım başkanlık sistemi ile yönetilen Fransa'da geçen 6 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53'ünü alarak galip çıkan merkez sağın adayı Nicolas Sarkozy, yeni görevini yarın törenle resmen devralacak. Nicolas Sarkozy, gerek İçişleri Bakanı ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Başkanı olarak, gerekse seçim kampanyası sırasında aday sıfatıyla yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmış ve bunun yerine ısrarla "imtiyazlı ortaklık" seçeneğini savunmuştu.
Fransa'da cumhurbaşkanı, dış politikada önemli bir rol oynuyor. Sarkozy'nin de Fransa'nın dış politikasına damgasını vurmaya hazırlandığı belirtiliyor. Dış politika konusunda ilk aşamada Fransız halkı tarafından reddedilen Avrupa Anayasası sorununu çözmeye ağırlık vermesi kesin gözüyle bakılan Sarkozy'nin, Türkiye konusunda takınacağı tavır ise merakla bekleniyor.
Michel Barnier'in açıklamaları
Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı hedefine büyük destek veren eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier de, seçim kampanyası sırasında Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğini arzulamadığını, seçilirse Türkiye ile sürdürülen üyelik müzakerelerine "yeni bir yön verilmesi"ni AB'den talep edeceğini söylemişti.
Ancak, Barnier'in Fransız basınına da yansıtılan bu sözleri, gerek Brüksel'de, gerek AB Dönem Başkanlığını yürüten Almanya'nın başkenti Berlin'de "çok ihtiyatlı" bir biçimde karşılandı.
AB çevrelerinde AB Konseyi'nin Türkiye ile müzakerelerin başlatılması için yetki verdiği, bu amaçla Katılım Müzakereleri Çerçevesi Belgesi'nin yayınlandığı anımsatılarak söz konusu yetki kararının tüm AB ülkelerince oy birliğiyle alındığı vurgulanıyor.
Yetki kararını kolayca değiştiremez
Berlin'deki Alman kaynakları, Sarkozy'nin yetki kararı konusunda neler yapabileceğini değerlendirirken "Eğer müzakere yetkisini değiştirmek istiyorsanız, bunun için oy birliğinin sağlanması gerekiyor ve biz yakın bir gelecekte böyle bir şey olmasını beklemenin gerçekçi olmadığını düşünüyoruz. Böyle bir karar olmayacak" dediler.
Fasılları fiilen dondurabilir
Ancak Sarkozy'nin müzakerelere ilişkin yetki kararını değiştirebilmesine pek ihtimal vermeyen Alman kaynakları, buna karşın Fransa'nın yeni başlıkların açılmasını veya kapanmasını engelleyebileceğini kabul ettiler. Kaynaklar, AB üyesi herhangi bir ülkenin, fasılları herhangi bir aşamada bloke ederek müzakereleri fiilen dondurabileceğini ifade ettiler.
Müzakerelerin sürdüğünü, bürokratların müzakereleri yürüttüklerini belirten kaynaklar, Alman Dönem Başkanlığının da genişlemenin geleceğine ilişkin bir tartışma açmayacağını söylediler.