İSTANBUL (İHA) - "16 Haziran Hareketi" isimli adlı silahlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olan Sarp Kuray, 6'sı adam öldürmeyle sonuçlanan 31 eylemin talimatını verdiği gerekçesiyle müebbet hapis cezası aldı.
1986-1990 yılları arasında gerçekleştirilen 6 kişinin öldürülmesi, yaralama ve bombalama gibi 31 eylemin talimatını vermekten yargılanan Kuray'ın duruşması İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Sarp Kuray'ın katılmadığı duruşmada, esas hakkındaki savunmasını yapan Kuray'ın avukatı Gürsel Meriç, müvekkilinin cezalandırılmasını gerektirecek yeterli delil olmadığını söyledi ve beraat taleplerini iletti.
Mahkeme heyeti, Sarp Kuray'ın kurucusu ve yöneticisi olduğu "6 Haziran Hareketi" isimli silahlı örgütün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı zorla değiştirip yerine Marksist-Leninist ilkeye dayalı bir sistem getirmek amacına yönelik olarak vahamet arz eden 31 ayrı eylemi gerçekleştirdiğini belirterek, yurt dışından verdiği talimatlarla örgütü sevk ve idare eden, bu eylemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan Kuray'ı önce eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146. maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı ve bu cezanın ölünceye kadar devam etmesine karar verdi. Ancak mahkeme heyeti, Kuray'ın duruşmadaki hal ve tavrını dikkate alarak, yine eski TCK'nın ilgili maddelerine göre cezada indirime gitti ve müebbet hapis cezasında karar kıldı.
Mahkeme heyeti, hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar Kuray'ın kamu görevi üstlenmesinin yasaklanmasına, seçme ve seçilme hakkını kullanmaktan men edilmesine, tüzel kişilik yöneticilik ve deneticilik görevlerinden, serbest meslek yapmaktan yoksun bırakılmasına da karar verirken, sanığın talimatıyla gerçekleştirilen eylemlerden bazılarına da yer verdi. Alınan kararda, sanığın talimatıyla gerçekleştirilen bazı eylemler ise şöyle:
"Metris Askeri Cezaevi'nden 29 kişinin kaçırılması, Bahreyn Havayolları binasının bombalanması, 12 Ağustos 1987'de Zeytinburnu Siteler Karakolu'nun silahla taranması, komiser yardımcısı Halil Paçaman'ın öldürülmesi, polis memuru Akif Maltaş'ın yaralanması, 10 Eylül 1987'de Shareton Oteli'nin bombalanması, 6 Aralık 1989'da Kuruçeşme'de ABD bandıralı bir yatın bombalanması, 22 Ocak 1990'da Türkiye Gıda Sanayi İşverenler Sendikası binasına patlayıcı madde atılması, 24 Ocak 1990'da Sanayi Odası binasına boru tipi bomba konulması, Ramada Oteli ve Citibank'ın bombalanması, 23 Ocak 1990'da Karaköy'deki İstanbul Menkul Kıymetler Borsası binasına konulan bombanın patlaması sonucu örgüt üyesi bir kişinin ölmesi, 3 Eylül 1988'de Beyoğlu'ndaki Şahin Pazarlama bürosunun soyularak Cesim Alagöz'ün öldürülmesi ile 2 Ekim 1988'de Kartal'da İrfani Tuncer'in öldürülmesi, 15 Haziran 1988'de Kartal Rahmanlar'da pankarta asılan bombanın patlaması sonucu Nafiz Çetin'in öldürülmesi ve 28 Şubat 1988'de Bakırköy'de Bahçelievler polis karakolunun arka tarafına bomba konularak Murat Sarvan'ın öldürülmesi".