HABER

Satürn yeni bir ay doğuruyor

Astronomlar, Satürn'ün halkalarında yeni bir uydunun doğmakta olduğunu belirledi. Peggy adı verilen cismin halkanın dışına çıkarak diğer 62 uyduyla çarpışmadan yörüngeye oturup oturamayacağı henüz belli değil.

Satürn yeni bir ay doğuruyor

Gökbilimciler, Satürn'ün 63. uydusu olabilecek bir cisimin doğuşuna tanık oluyor.

"Peggy" adı verilen cisim, Satürn'ün halklarından birinin ucunda yer alıyor.

Cassini uzay aracının gönderdiği siyah-beyaz görüntüde, cismin henüz açık renkli bir çıkıntı veya şişkinlik şeklinde olduğu görülüyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın JPL laboratuvarından Linda Spilker, "Minik bir ayın doğuşuna tanıklık etmek heyecan verici, beklenmedik bir olay" diyor.

Peggy'nin yaklaşık bir kilometre çapında ve neredeyse tamamen buzdan ibaret olduğu tahmin ediliyor.

Cassini görüntüleme uzmanı ve Londra'daki Queen Mary Üniversitesi araştırmacısı Prof. Carl Murray, böyle bir gözlemin ilk defa yapıldığına dikkat çekiyor.

Prof. Murray, BBC'ye yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Tek bildiğimiz, orada bir şey olduğu; takip edebildiğimiz ise halkalardaki bir cismin etrafındaki parçacıklar üzerinde etkide bulunarak, halkalarda bir bozukluğa yol açması."

Gözlemin ayrıntıları Icarus dergisinde yayımlandı.

Peggy yaşayabilecek mi?Söz konusu görüntü, halkaları meydana getiren buz bulutları içinden bir gök cisminin meydana gelişini ölümsüzleştirmiş olabilir.

Prof. Murray'e göre, yüzde 90'ı su buzundan oluşan halkalardaki parçacıların çarpışması, kümelenme ve kar topu gibi büyüme yoluyla cisimlerin meydana gelmesi için uygun ortam oluşturuyor.

Halkalardaki buz oranından ve Satürn'ün uydularının yapısında esas olarak buz bulunmasından hareketle oluşturulan teori, bu halkalardan çıkarak bir yörüngeye oturan cisimlerin yeni uydulara dönüşebileceğini öngörüyor.

Ancak Peggy'nin bunu başarabileceği şüpheli. Eğer halkalar içinde bir yörüngeye oturursa, buz parçalarıyla çarpışarak dağılabilir.

Fakat eğer Peggy halkaların dışına çıkabilirse de, bu defa daha büyük olan uyduların arasından sıyrılmak zorunda. Aksi halde birine çarpıp yok olabilir.

Her durumda, 'bebek uydunun' küçüklüğü nedeniyle, halkaların dışına çıktığı andan itibaren onu izlemek imkansız hale gelecek.

Cassini uzay aracının 2016'da yerleşeceği yörünge düzlemindeyken, dar açı kamerasıyla, Satürn'ün en dışındaki A halkasını gösteren ayrıntılı görüntüler gönderebileceği umuluyor. Bu durumda Peggy'ye ne olduğu anlaşılabilir.

En Çok Aranan Haberler