Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan "Dini İstismar Boyutuyla 15 Temmuz Darbe Girişiminin Arka Planı" kitabı yayımlandı.
Üniversiteden yapılan açıklamada, İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Osman Güman ve Yrd. Doç. Dr. Hülya Terzioğlu'nun editörlüğünde hazırlanan kitapta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin dini istismar boyutunun ele alındığı belirtildi.
Açıklamada, teolojik, tarihsel ve sosyolojik analizlere yer verilen kitap hakkında görüşlerine yer verilen SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişiminin, bir dini cemaat yapılanması olarak görülen yapının zaman içinde uluslararası bir suç örgütüne dönüşerek devletine, milletine ve yüce dinine karşı işlediği akıl almaz bir hadise olduğunu belirtti.
Devlet ve milletin el ele verdiği mücadelenin başarıyla sonuçlandığını aktaran Elmas, FETÖ'nün diğer terör örgütlerinden farklı yönlerinin bulunduğuna dikkati çekti.
Örgütün, din gibi kutsal ve hassas bir alanı kullanarak yol katettiğini, müntesiplerinin akıl ve iradelerini kontrol altına aldığını, gizli ve sinsice iş tuttuğunu ve bunları uluslararası bağlantılarla desteklediğini dile getiren Elmas, "Dolayısıyla bu mücadele kriminal, idari, adli, siyasi kurumlar eliyle yürütülürken, aynı zamanda çok daha uzun zamana yayılan sosyolojik ve akademik faaliyetlerle de desteklenmesi zorunlu hale gelmiştir." ifadelerine yer verdi.
Kitabın FETÖ ile mücadelede önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Elmas, "Çalışmanın millet olarak hepimizin, genç insanlarımızın, öğrencilerimizin bilinçlenmesine önemli ölçüde yardımcı olacağını düşünüyorum. Bu vesileyle emeği geçen bütün hocalarımıza ve katkı sağlayan akademik personelimize teşekkürlerimi sunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
- "Toplumumuzu bilinçlendirmeyi hedefliyoruz"
Kitap ile toplumu örgüte karşı bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirten SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, insanların kitabı okudukları zaman örgütün iç yüzünü görüp, bu örgüt hakkında daha sağlıklı bir kanaat edineceklerini düşündüğünü kaydetti.
Bundan sonra, toplumun, özellikle gençlerin bilinçlendirilmesi, din eğitiminin "doğru yer ve ellerden alınması" mesajının verilmesi noktasında bu kitabın önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğünü anlatan Bostancı, kitabı tarihe düşülen bir not olarak nitelendirdi.
Darbe girişiminin üzerinden 1,5 yıl geçmiş olmasına rağmen 15 Temmuz gecesi yaşananların hafızalardaki sıcaklığını koruduğuna değinen kitabın editörü Doç. Dr. Osman Güman da şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bir daha böyle acı tecrübelerin yaşanmaması için dini cemaatlerin teolojik açıdan aksayan yönlerine dair nitelikli akademik çalışmalar sürdürülmeli, dini ve gayri dini cemaat ve oluşumların haddinden fazla büyüyüp obezleşerek diğer cemaat ve oluşumlara 'büyük abilik' yapmaması ve devleti ele geçirmeye kalkışmaması için cemaatlerin her türlü faaliyetleri şeffaflaştırılmalı, piramit şeklinde gizli yapılanmalarına ve devletin belli kurumlarını istila etmelerine müsaade edilmemelidir."
(AA)