HABER

Savunma sanayiinde stratejik ilişkiler'

ANKARA (İHA) - Savunma Sanayii Müsteşarı Dursan Ali Ercan, Türkiye'nin savunma sanayii ürünleri ticaretinde 1'e 10 gibi aleyhte bir seyir izlendiğini hatırlatarak, 10 yıl içinde ithalatla ihracatı eşitlemeyi hedeflediklerini söyledi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından bugün Bilkent Otel'de 'Savunma Sanayisinde Stratejik İlişkiler' konulu bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma, Savunma Sanayii Müsteşarı Dursun Ali Ercan, üst düzey askeri yetkililer, bazı ülkelerin büyükelçileri, öğretim görevlileri, bilim adamları, yurt için ve yurt dışından savunma sanayii firmalarının temsilcileri katıldı. Daha önce katılacakları bildirilen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yurt dışında olduğu için, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise yoğun işlerini gerekçe göstererek sempozyuma katılmadı.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Ercan, aynı değerleri paylaşan ve ittifak içinde olan ülkeler arasındaki ilişkilerin samimiyeti ve uzun vadeye yönelik olmasının, savunma sanayiinin müttefikler arası ortak bir sanayii olarak geliştirilmesini, karşılıklı kazanç ilkesine dayalı bir işbirliği yaratılmasını ve savunma sistemlerindeki teknolojik farklılıkları ortadan kaldıracak bir anlayışı içinde olunmasını gerektirdiğini belirtti. Verimli bir şekilde çalışmak isteyen ortaklar arasındaki teknolojik farklılıkların büyüklüğünün, ortak bir operasyon başarısını olumsuz etkileyeceğine işaret eden Ercan, uluslararası savunma ihtiyaçlarının ortak veya örtüşen programlar ile tespit edilmesi ve bunun optimum işbirliği ile gerçekleştirilmesinin ekonomik faydalarının açık olduğunu vurguladı.

'ORTAK ÜRETİM-PAZARLAMA' Tedarikte yurt içi imkanların dış kaynaklarla entegrasyonu sözkonusu olduğunda ortak üretim-ortak pazarlama üzerine kurulu stratejik bir yaklaşımı, başarının temel taşı olarak gördüklerini ifade eden Ercan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın girişimleri ve yol gösterici faaliyetleri sonucu Türk savunma sanayiinin üstlenmiş olduğu çeşitli ortak yatırım programları aracılığı ile yüzde 40'lara ulaşan bir yerli katkı ile üretim gerçekleştirilmeye başlandığını dile getirdi. Türk savunma sanayiinin artık ergenlik çağına girdiğini kaydeden Ercan, uygun kredi koşullarıyla desteklenerek ihracat ağırlıklı olarak gelişmesini sürdürecek Türk savunma sanayiinin, koruma ihtiyacına gerek duyulmadan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tedarik ihtiyaçlarının maliyet-etkin olarak karşılanmasının da teminatı olacağını ifade etti. Tesis Güvenlik belgeli 90 savunma sanayi firmasından önde gelen 20 firmada Müsteşarlığın kuruluş yılından önce yıllık 10 milyon Dolar olan savunta yatırımlarının bugün 100 milyon Dolar düzeyine çıktığını bildiren Ercan, ileri teknolojiye yapılan yatırımlar sonucu kişi başına düşen yatırımın 13 kat artarak 3 Dolar seviyesine çıktığını söyledi. Savunma sanayi alanında çalışan personel sayısının ortalama 200 düzeyinden 20 binlere yükselmesinin sağlandığına da dikkat çeken Ercan, hedeflerinin bunu 40 bin seviyesine yükseltmek olduğunu açıkladı. Ercan, savunma sanayii alanındaki toplam yatırımın ise 2 milyar Dolar seviyesine çıktığını ifade etti.

Savunma projelerinde yerli katkı oranının artırılmasına ve sanayileşmeye önem verilmesi sonucu 3. ülkelere yapılacak satış ve üretimler için şirketler arası stratejik işbirliklerinin de kurulmaya başlandığını anlatan Ercan, buna karşın Türkiye'nin savunma sanayii ürünleri ticaretinde hala 1'e 10 gibi aleyhte bir seyir izlendiğini vurguladı. Ercan, "Bunun, önümüzdeki 10 yıl içinde tecriden eşitlenmesi en önemli hedeftir" diye konuştu. Türk savunma sanayiinde yabancı şirketlerle işbirliği içinde bir mekanizma oluşturma arzusu içinde olduklarını belirten Ercan, şunları söyledi: "Bugün gelinen noktada Türk savunma sanayiinin parlak bir geleceği vardır ve mevcut deneyim, kazanım ve altyapısı ile dünya pazarlarında giderek kendisine sağlam bir yer edineceğine inanıyoruz".

En Çok Aranan Haberler