ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, İzmit SEKA Fabrikası'nda eylemlerini sürdüren işçilerle ilgili olarak, "Yapılan tekliflere rağmen direniş devam ederse, yasayla, kanunlarla, devletin güvenlik güçleriyle karşı karşıya kababilirler" dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Çiçek, toplantıda ilk olarak Edirne'de ve Tokat'ın bazı ilçelerinde yaşanan sel felaketleriyle ilgili yapılan tespitlerin değerlendirildiğini söyledi. Edirne'de bir kısım arazi halen su altında olduğu için hasar tespitinin tam anlamıyla yapılamadığına işaret eden Çiçek, bu tespitlerden sonra hasarın boyutunun ortaya çıkacağını ve gerekenlerin yapılacağını ifade etti. Çiçek, ilk ihtiyaçların karşılanması için Edirne ve Tokat'ın bazı ilçelerine 250'şer milyar lira gönderildiğini duyurdu. Enerji Bakanı ve Maliye Bakanı'nın Edirne'de nehrin taşmasından dolayı yaşanan felaketin bir daha yaşanmaması için Bulgaristanlı muhataplarıyla görüşeceklerini kaydeden Çiçek, soruna kalıcı çözümün bulunacağını belirtti. Bakan Çiçek ayrıca, Hakkari'de yaşanan deprem felaketinde hasar gören yapıların inşası için TBMM'ye bir kanun tasarısı gönderildiğini de açıkladı. Belediyelere ödenen paranın yüzde 40'ının İller Bankası için kesildiğini hatırlatan
Çiçek, felakete maruz kalan belediyelerden yapılan İller Bankası kesintisinin de yüzde 20'ye düşürüldüğünü ifade etti.
Bakanlar Kurulu'nda İhale Kanunu ile ilgili sıkıntıların da ele alındığını belirten Çiçek, mevcut İhale Kanunu'nun Türkiye'de yatırım yapılmasını güçleştirdiğine dikkat çekti. İhale sürelerinin çok uzadığından yakınan Çiçek, Türkiye'nin yatırıma ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bir yanlış anlamaya meydan vermemek için bugüne kadar İhale Kanunu'nu değiştirmediklerini anlatan Çiçek, 'yandaşlarına ihale veriyorlar' eleştirilerine maruz kalmak istemediklerini kaydetti. Çiçek, "Maksadımız ihalelerin açık, şeffaf olması, herkesin ihaleleri denetleyebilmesi, aynı zamanda yatırımların süratle yapılabilmesidir" diye konuştu. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın İhale Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliklerle ilgili Kurul'a bilgi verdiğini anlatan Çiçek, son rötuşlar yapıldıktan sonra tasarının Meclis'e sevk edileceğini açıkladı.
Bakan Çiçek, toplantıda, özellikle güney illerindeki tarım arazilerinde bulunan mayınların temizlenmesi konusunun da ele alındığını belirtti. Türkiye'nin önemli bir kısım tarım arazisinin güvenlik nedeniyle önceki yıllarda mayınlandığını hatırlatan Çiçek, bununla ilgili yasal düzenlemenin yapıldığını, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda tam yetkili olduğunu kaydetti. Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun, en kısa zamanda ihale açılarak bu sorunun çözüme kavuşturulmasına karar verildiğini söyledi.
İzmit SEKA Fabrikası'nda bir süredir fiili bir durumun söz konusu olduğuna işaret eden Bakan Çiçek, Hükümet olarak bu sorunun diyalog yoluyla çözülmesini arzu ettiklerini ifade etti. SEKA Fabrikası'nın son zamanlarda adeta bir siyaset alanı haline getirildiğini savunan Bakan Çiçek, bir kısım siyasi partilerin 700 işçiyi istismar ettiğini, işçiler üzerinden siyaset yaptıklarını, bazı marjinal ve ideolojik grupların ise oradaki işçiler üzerinden kendi emellerini gerçekleştirmeye çalıştıklarını öne sürdü. Bakan Çiçek, 15 Temmuz 1998 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile İzmit SEKA Fabrikası'nın özelleştirme programına alındığını hatırlatarak, bu kararın altında, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in de imzasının bulunduğunu açıkladı. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, fabrika arazisinin yeşil alana çevrilerek İzmit Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesine karar verdiğine dikkat çeken Çiçek, kararda fabrikanın özel sektörle rekabet edemez hale geldiği, ekonomik ömrünü tamamladığı gibi gerekçelere yer verildiğini bildirdi. Bakan Çiçek, bu karara rağmen Bülent Ecevit'in SEKA Fabrikası'na giderek işçilere destek vermesine tepki gösterdi. Göreve geldikleri günden bu yana çalışan kesimin mağdur olmaması için azami gayreti gösterdiklerini vurgulayan Çiçek, özelleştirme mağdurlarının derdine çözüm bulmak için bir yasal düzenleme yapıldığını hatırlattı. SEKA Fabrikası'ndaki işçilerin mağdur olmamaları adına her türlü alternatifi sunduklarını anlatan Çiçek, bütün bu tekliflere rağmen bu direnişin sürmesi halinde işçilerin yasayla, kanunlarla, devletin güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu. İşçilere sundukları alternatifleri de açıklayan Çiçek, 200 işçinin Akdeniz Fabrikaları'nda çalıştırılması önerisi getirdiklerini kaydederek, bu 200 kişinin kimler olacağına işçilerin kendilerinin karar vereceğini söyledi. İşçilerden 100'e yakınının emekliliğinin geldiğini hatırlatan Çiçek, geri kalanların ise İzmit Büyükşehir Belediyesi'nde çalışabileceklerini ifade etti. Bu işçilerin kalifiye eleman olduklarına dikkat çeken Çiçek, arzu ettikleri takdirde başka fabrikalarda çalışabilmeleri için yardımcı olacaklarını söyledi.
Özelleştirme mağdurları için yapılan yasal düzenlemenin 17 Mart'a kadar geçerli olduğuna dikkat çeken Bakan Çiçek, işçilerin devlette çalışmak için 17 Mart'a kadar başvurabileceklerini ifade etti. Devletin bu kurumu ayakta tutabilmek için 1998 yılından beri sübvanse ettiğini ifade eden Çiçek, fabrikaya bugüne kadar 440 trilyon lira kaynak aktarıldığını belirtti. Bakan Çiçek, "Biz azami iyi niyeti göstererek illegal örgütler ve siyasi partilerin istismarıyla karşı karşıya kalmamaları adına diyalog yolunu açık tuttuk. Hiçbir sıkıntıyla karşı karşıya kalmalarını istemiyoruz. Bunlara rağmen 'yok' diyorlarsa, kanunlarla, yasalarla karşı karşıya kalırlar. Böyle bir durumda bugün ziyaretlerine gidenleri de etraflarında göremezler" şeklinde konuştu.
Bakan Çiçek, bugün Ankara'da troyka toplantısının yapıldığını belirterek, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bu toplantıyla ilgili Kurul'a bilgi sunduğunu ifade etti. AB sürecinde bir aksama, bir kararsızlığın söz konusu olmadığını vurgulayan Çiçek, 17 Aralık'tan sonra 4 yasa ve 17 yönetmeliğin yürürlüğe konulduğunu, sürecin kendi mecrasında ve normal olarak devam ettiğini söyledi. Bakan Çiçek, herhangi bir tereddüte gerek olmadığını dile getirdi.